Udruženo

Koreografi KUD-ova FBiH udružili snage u Mostaru

Kultura / Flash | 30. 01. 2017. u 01:16 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavajući 69 godina postojanja i rada, proteklog vikenda u organizaciji KUD 'Bijelo Polje' održan je seminar za koreografe i rukovoditelje grupa folklornih ansambala.
Seminar je vodio i bio predavač na istom vrsni koreograf u BiH 'doktor' koregrafije i poznavatelj tradicije kulture naroda BiH Sabahudin -Braco Hodžić inače predsjednik saveza koreografa Kantona Sarajevo.

Na poziv organizatora okupilo se više od 50 sudionika iz raznih krajeva BiH koji su tri dana u Salonu motela 'Borik' u Potocima - Željuša primali znanje i utvrđivali pravila igre naroda BiH i to hrvatske igre iz okoline Sarajeva i Hercegovine, srpske igre sarajevskog polja i muslimanske - bošnjačke igre okoline Sarajeva i Hercegovine.

Na seminaru su bili predstavljeni Sarajevo, Tuzla, Mostar, Kiseljak, Međugorje, Konjic, Tomislavgrad, Gradačac, Posušje, Široki Brijeg, Stolac, Jajce i Zenica, te su na seminaru sudjelovali pripadnici svih etničkih i vjerskih skupina.

Na početku seminara sudionike i goste je prigodnim riječima pozdravio i zaželio uspješan rad predsjednik KUD 'Bijelo Polje' Miralem Gluhović koji je jedan od poznatih mostarskih entuzijasta i aktivista. U koordinaciji sa domaćim koreografom Ramizom Sabljićem po planu i programu rada svoje iskustvo u poznavanju folklorne kulture naroda BiH, temeljito i iskonski nastavio je raditi Hodžić.

U nedjelju u kasnim popodnevnim satima sudionicima seminara dodijeljeni su certifikati na kojim potpis Brace Hodžića vrijedi dvostruko.

Na seminaru je pokrenuta inicijativa o formiranju saveza kulturno - umjetničkih društava na nivou županija, kao i na nivou Federacije BiH kako bi se problemi rada zajednički i što bolje rješavali.

Na kraju se predsjednik Gluhović posebno zahvalio članovima KUD-a 'Bijelo Polje' što su se u velikom broju odazvali ovako jednom kvalitetnom projektu, posebno što Mostar pa i Bijelo Polje oskudijeva sa ovakvim kadrovima.

Kopirati
Drag cursor here to close