Jež arheolog

Kopajući jazbinu jež 'otkrio' lampu iz 14 stoljeća

Kultura / Flash | 25. 03. 2015. u 16:28 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski arheolozi su otkrili lampu staru 1.400 godina zahvaljujući ježu koji je iskopao jazbinu na toj lokaciji u središnjem dijelu Izraela, priopćila je u srijedu uprava Izraelskih antikviteta.

Ovi arheolozi, koji su vršili rutinsku inspekciju u borbi protiv krađe antikviteta na lokaciji Horbat Siv, zapazili su humku u blizini ježeve jazbine, približivši se i otkrili nedirnutu keramičku lampu staru 1.400 godina, koju je otkrila jedna životinja.

''Jež je izvrstan arheolog koji zna kopati na neusporediv način'', napisala je Ira Horovic, dužnosnica za Antikvitete, na internetskoj stranici ove uprave.

''Kako u zemlji ima veliki broj arheoloških nalazišta, dogodi se da ježevi izgrade sklonište između podzemnih ostataka. Oni raščišćavaju zemljište prema površini, a uz njih i arheološke predmete'', dodala je ona.

I pored zahvale na pomoći, Vlasti za antikvite su uputile upozorenje svim ježevima u zemlji.

''Mi ih pozivamo da se suzdrže od kopanja u arheološkim nalazištima i upozoravamo ih da ovakva vrsta aktivnosti bez odobrenja predstavlja kazneno djelo'', priopćila je uprava na humorističan način.

Kopirati
Drag cursor here to close