politički aktivizam

Kontroverznom umjetniku Aiju Weiweiju vraćena putovnica

Kultura / Flash | 24. 07. 2015. u 15:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ai Weiwei ponovno će moći putovati svijetom, a prvo mjesto koje će posjetiti je Njemačka, u kojoj živi njegov šestogodišnji sin, kako je rekao u intervjuu za The Guardian. Prisjetimo se, Ai Weiwei uhićen je 2011. godine u pekinškoj zračnoj luci pod optužbom da nije platio porez, međutim, prema neslužbenim informacijama pravi razlog krije se u umjetnikovu političkom aktivizmu protiv vladajućeg režima.

Na pitanje što misli zašto su mu kineske vlasti ukinule zabranu napuštanja zemlje, Weiwei je kazao: "Iskreno, nemam pojma. Uistinu ne znam što bih vam rekao."

Ova lijepa vijest snažno je odjeknula u kulturnim krugovima diljem svijeta pa tako i na društvenim mrežama, gdje je Weiwei dobio veliku podršku fanova, ali i kolega umjetnika, prenosi Buro247.hr.

Njegov suradnik, umjetnik Zhao Zhao, ipak je upozorio na veliku cenzuru koja je prisutna u svim krugovima društvenog života Kine: "Iako je Aiju Weiweiju vraćena putovnica to nužno ne znači da se situacija (na području ljudskih prava) u Kini popravlja. U posljednje vrijeme često svjedočimo zatvaranju ili maltretiranju brojnih odvjetnika i aktivista koje na njih vrše kineske vlasti."

Kopirati
Drag cursor here to close