100 godina islama

Konferencija u Zagrebu: Pronalazak rješenja za muslimane u Europi

Kultura / Flash | 26. 04. 2016. u 09:43 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović započeo je danas dvodnevnu posjetu Hrvatskoj gdje će prisustvovati programima obilježavanja 100. godišnjice službenog priznanja islama u Republici Hrvatskoj.

Reisu-l-ulemu, je u Zagreb stigao sinoć u pratnji direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim-ef. Čolića, muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića, te predsjednika Mešihata IZ u Srbiji dr. Mevlud-ef. Dudića, a ispred Islamskog centra u Zagrebu dočekao ga je predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija dr. Aziz-ef. Hasanović sa saradnicima.

Danas će Reisu-l-ulema sudjelovati u radu konferencije „Muslimani u Europi – naslijeđe i budućnost“, na kojoj sudjeluju vjerski lideri muslimanskih zajednica Europe kao i visoka izaslanstva iz islamskog svijeta.

Reisu-l-ulema će govoriti na uvodnoj sesiji Konferencije, a pored njega sudionicima konferencije obratit će se dr. Mehmet Gormez, predsjednik Islamskog Diyaneta iz Turske, zatim specijalni izaslanik kralja Selmana bin Abdulaziza gosp. Ibrahim bin Abdulaziz bin Zejd, potom specijalni gost iz Irana Ajetullah Muhammed Ali Et-Teshiri, te predsjednici i vjerski lideri islamskih zajednica Balkana i Europe.

''Želim da iz Zagreba na ovaj veliki jubilej krene velika inicijativa ka iznalaženju rješenja za muslimanska pitanja i zajednice u Europi'', poručio je uz dobrodošlicu prisutnim u Zagrebu muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz-ef. Hasanović.

Kopirati
Drag cursor here to close