Narodno pozorište

Koncert grupe VOD zatvara umjetničku sezonu

Kultura / Flash | 03. 07. 2016. u 13:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras u 19 sati koncertom grupe VOD Narodno pozorište Mostar svečano će označiti kraj umjetničke sezone.

VOD u sastavu Vjekoslava Raspudić, Orhan Maslo Oha i Danijel Raspudić, na koncertu koji će biti održan u velikoj dvorani NP-a Mostar, izvodit će hitove iz predstava s repertoara Narodnog pozorišta Mostar i druge poznate hitove. Troje umjetnika inače su predavači u Rock School Mostar, rock školi Mostar, jednom od najuspješnijih projekata u Mostaru.

''Naša poveznica je Rock škola Mostar koja je nastala 2012. godine, čiji sam menadžer, a Vjekoslava i Danijel su predavači, vokal i gitara. Prepoznali smo zajedničku ljubav prema stilovima klasičnog Rock i Blues izražaja i pretočili to u akustiku s minimalnim brojem instrumenata, akustična gitara i cajon bubanj, te smo aranžmane i ekspresiju preštimali u neki svoj svijet pa se iz tog nekog razloga jednim dijelom smatramo i kamernim Blues & Rock sastavom'', kaže Oha.

Na naše pitanje koliko muzika i teatar, umjetnost općenito otvara neke nove prostore, širi prostor slobode, Oha odgovara - mnogo. ''Teatar i muzika su najbolji prikazatelj društva u kojem živimo. Predstave obično preslikavaju određene situacije u društvu i navode čovjeka da se pogleda iz objektivnog ugla. Dosta korekcija ljudi rade na sebi prilikom gledanja predstava i slušanjem muzike s dobrim tekstovima socijalno-društvenog karaktera. A šund koji imamo je također preslika društva. I to su obično subjektivni tekstovi naslonjeni na sićušne aspekte pogleda na jednu kafanu ili situaciju u momentu gdje se veliča ili majorizira netko ili nešto bez ikakve potrebe, što u krajnosti blokira ljudski intelekt onih koji konzumiraju takvu vrstu jeftine zabave''.

I na kraju, zašto doći u Narodno pozorište Mostar u nedjelju navečer, Ohin je odgovor ovaj: ''Narodno pozorište je institucija koja ponosno nosi riječ u svom nazivu „Narodno“, što je dakle otvoreno za cijeli svijet ljudske vrste. Narodno pozorište je opstalo i sačuvalo svoj stav kroz dugi period godina koje su bile problematične. Narodno pozorište nam je ponudilo stotine sjsjnih predstava, ugostilo na stotine gostujućih umjetnika, i s ponosom predstavlja rad mladih i starih glumaca našeg grada. Pozorište koje je otvoreno za sve suradnje i razbija sve mitove oko kojekakvih podjela. 03.07. Narodno pozorište slavi svoj dan, i časno je da ga se posjeti i posluša šta ima za reći i odsvirati''.

Kopirati
Drag cursor here to close