krik s mrljom

Konačno riješena zagonetka mrlje na Munchovoj slici

Kultura / Flash | 30. 08. 2016. u 22:54 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najpoznatijih slika svjetskog slikarstva, "Krik" norveškog umjetnika Edvarda Muncha (†1944), oduvijek na sebi ima mrlju za koju su se znanstvenici i teoretičari umjetnosti stalno pitali - odakle potječe i što bi mogla značiti?

Mrlja se nalazi odmah ispod ramena lika koji ispušta krik na slavnoj slici.

Jedno vrijeme se vjerovalo kako je neka nestašna ptičica proletjela i baš u tom trenutku razmjenjivala višak dobara s prirodom.

Međutim, ipak nije u pitanju ptica koja se olakšala, nego se radi o mrlji koja je nastala od voštane svijeće!

Naime, eksperti su proučavali original u Norveškom nacionalnom muzeju, gdje se čuva prva verzija 'Krika, te došli do zaključka kako je jedna kap voska pala na slikarev rad i tako ostala 'uklopljena' u genijalno Munchovo djelo.

Ovo otkriće, smatraju stručnjaci, neće ništa umanjiti vrijednost slike. Naprotiv, radi se o prvoj izvedbi 'Krika' iz 1893. godine. Do 1910. Munch je napravio četiri različite verzije svoje slike.

Mrlja se nalazila na prvoj, tzv. tempera-verziji, koja se je u vlasništvu Norveškog nacionalnog muzeja.

'Selfie' Edvarda Muncha

Ovo majstorsko djelo iz doba ekspresionizma inače je stalna meta kradljivaca umjetnina. Zadnji put su lopovi ukrali sliku iz muzeja 1994. godine, ali nekoliko mjeseci kasnije ponovno se 'pojavila', bez oštećenja i sa čuvenom mrljom.

U svakom slučaju, ako bi bilo kada i bilo gdje netko ponudio original Munchova 'Krika' na prodaju, prvo treba vidjeti sadrži li voštanu mrlju. Bez nje, nema smisla investirati milijune...

Kopirati
Drag cursor here to close