Vlado Milaković

Koliko duhovnost pomaže u liječenju ovisnosti?

Kultura / Flash | 11. 03. 2016. u 15:38 Dr. Vlado Milaković

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednica Milosrdni otac u Međugorju duhovnost stavlja na prvo mjesto jer predstavlja najjači temelj u liječenju bolesti ovisnosti.

''Samo uspostavljanje apstinencije kod ovisnika nikad nije trajno rješenje ako ovisnik u svom putu ka izlječenju ne doživi korjenitu promjenu unutar sebe, ako ne promjeni svoje stavove, gledišta, način života i poimanje svijeta koji ga okružuje. Vjera je ta koja nas uči kako da ispravno živimo, ona je taj stup,na koji se uvijek možemo osloniti , dobiti odgovore na sva naša pitanja i rješenje za sve naše probleme i dileme. Onome koji nosi svjetlo Duha svetoga u srcu svi su putovi otvoreni i osvijetljeni'', kažu iz zajednice Milosrdni otac.

Promišljanja dr. Vlade Milakovića na temu vjere i liječenje ovisnosti pročitajte u nastavku teksta.

Sve je više ozbiljnih i znanstveno utemeljenih istraživanja čije su ključne riječi Bog,vjera i njihov utjecaj na funkcioniranje mozga. Razvija se i znanstvena disciplina neuroteologija, čija je primarna zadaća ispitivanje biološke utemeljitosti duhovnosti.

Zahvaljujući njoj postaji neurološka i znanstvena utemeljenost religioznih iskustava u funkcioniranju ljudskog amigdala, hipokampusa i temporalnog režnja. Duhovnost je jedan aspekt adoptivnog funkcioniranja osobnosti koji bitno povećava vjerojatnost postizanja cilja, a to je u našem slučaju liječenje bolesti ovisnosti.

Vjera u Boga unosi ljubav u svakodnevni život, donosi radost,sigurnost,mir,ljubaznost, ustrajnost i nadu,a naše ponašanje usmjerava prema dobrim djelima, što su nepobitni detalji duševnog zdravlja.

Vjera nas uči da nas je Bog stvorio zdravim i usadio u naša tijela mehanizme koji mogu održavati zdravlje ako se držimo u skladu s Božjim zakonima.

Vjera u Boga povećava naše mogućnosti izboriti se za zdravlje. I kad je čovjek ovisan, može odlučiti da središnja točka njegova života ne bude ovisnost, već Bog, čime se otvara put nade i spasenja. Živimo u vrlo stresnom vremenu, koje karakterizira sve veće otuđenje čovjeka, pomanjkanje ljubavi i mira u duši.

Život većine karakterizira oholost,egoizam i manipulatorski pristup životu. Većina ljudi ima svega previše i u izobilju, što vodi u devijantnost,objest i nemoralnost. Takav način života ne pogoduje ni tijelu, a posebice ne duši čovjeka. Takav život daje sve, a uzima dušu čovjeku. Zato je važno znati ispravno živjeti u prirodi i s Bogom, imati ispravan odnos prema sebi, obitelji i drugim ljudima.

Potrebno je zaustaviti duhovno stradavanje jer ovakav stil i tempo života vodi u osjećaj duhovne praznine što pogoduje razvoju brojnih negativnih emocija, a time i bolesti ovisnosti. Čovjek je zdrav samo kao cjelovito biće, pa u liječenju bolesti ovisnosti treba liječiti tjelesnu, psihološku, socijalnu i duhovnu dimenziju.

Vjera utječe na promjene u strukturi osobina ličnosti, obrambenu usmjerenost i strukturu neuronskih dimenzija, tako da pospješuje psihički razvoj, proširuje zdrava, a sužava nezdrava stanja, pruža emocionalnu stabilnost, te jača sposobnosti kontrole nagonskih impulsa, razvija moralnu svijest i etičke vrijednosti, afirmira odgojne, obrazovne i spoznajne kapacitete
osobnosti.

Prakticiranje religije osigurava jasno životno usmjerenje,čvrste osnove i sigurne okvire za izgrađivanje osobnosti,a time omogućujemo čovjeku da bude stalno na putu ostvarenja generičke suštine i dostigne svoju zrelost i aktualizaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close