Banja Luka

Kolekcionar restoran pretvorio u muzej

Kultura / Flash | 23. 04. 2016. u 10:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mithat Hajdarpašić, zvani Mitko, kolekcionar iz Banja Luke, za nepunih deset godina bavljenja ovim hobijem uspio je svoj restoran u naselju Novoselija pretvoriti u muzej.

Stari automobili, motori, bicikli, muzički instrumenti, televizori, radio aparati, posuđe, pegle, novac, razni alati samo su dio Hajdarpašićeve kolekcije koja upotpunjuje ambijent u restoranu "Slap" u kojem su postolja za stolove dijelovi starih strojeva za šivanje, dok ograde krase drveni kotači.

Sve je počelo zbog ljubavi prema motorima kada je ovaj bivši natjecatelj na kružnim moto-trkama naišao na stari motor, kupio ga i restaurirao. Uvijek je kaže bio naklonjen starim stvarima, ali nije imao ni vremena ni prostora da se posveti kolekcionarstvu. Kada je započeo posao sa restoranom obzirom da se radilo o velikom prostoru koji je bilo teško ukrasiti, kupio je nekoliko starih radio aparata, pa su mu se svidjeli i mnogi drugi predmeti, naročito bakarno posuđe.

"Malo po malo čovjek i ne osjeti da je zaglavio u tom svemu. Sve što je staro, nas je privlačilo od auta, motora, bicikala, suđa, alatki", ispričao je Hajdarpašić za agenciju Anadoliju.

Na pitanje da li je ostalo nešto što bi baš želio imati, prvo je odgovorio: baš i ne, ali se odmah predomislio.

"Što kažu gosti imamo za svačiju dušu po nešto. Volio bih imati neki stari džuboks, da mi ga je naći da ga restauriram, ali baš oni prvi što su bili, najprimitivniji bez digitale, nego čisto mehanički", kazao je on i dodao da je to teško pronaći, jer ih na ovim prostorima nije bilo puno.

Današnja kolekcija zahtijevala je mnogo i novca i vremena za restauraciju, ali taj posao bio mu je lakši je ima razumijevanje obitelji, četvoro djece i supruge koja dijeli njegovu ljubav prema starinama.

Najveći dio kolekcije potiče sa prostora bivše Jugoslavije, obilazili su kaže buvljake na ovom prostoru, naročito u Sarajevu. Osim domaćih terena mnogo predmeta je kupio i u Švicarskoj gdje mu žive brat i sestra, pa je u prilici da pod povoljnijim uvjetima pronađe predmete kakvih kod nas nije ni bilo, kao što su stare vage, sijačice i slično. Kada ode kod brata i sestre nude mu da ga vode u elitne restorane, da mu kupe što mu god treba novo, ali Mitko ih odbija jer mu je kaže restorana preko glave, a u prodavnicama starina uživa.

Kopirati
Drag cursor here to close