Karavani stigli u mostar

Književni karavani su prvi korak k novom uvezivanju bh. pisaca

Kultura / Flash | 24. 05. 2016. u 21:27 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kulturna manifestacija Društva pisaca Bosne i Hercegovine "Književni karavani" održana je u utorak navečer u Ćorovića kući u Mostaru.

Mostarskoj publici su se predstavili gostujući autori Nikola Vukolić iz Banja Luke, te Zlatko Dukić i Jagoda Iličić iz Tuzle. U programu su sudjelovali i mostarski književnici Almin Kaplan, Senka Marić i Adnan Žetica. Moderator programa bio je Goran Karanović.

''Književni karavan oživljava poslije duže neopravdane i besmislene pauze, u okviru svih podjela najbesmislenijih mogućih kojima je ova zemlja opterećena, svi smo se počeli dijeliti. Točnije dugo smo se dijelili'', rekao je za Bljesak.info Zlatko Dukić iz Tuzle, nadajući se kako je ova karavana prvi korak k novom približavanju, boljem upoznavanju i uvezivanju pisaca.

''Uzmimo za primjer Tuzlu i Mostar, do sada su bili previše daleko, mislim da je zadnji čas da se zbližimo. Ipak se bavimo istim poslom, dosadašnja razdvojenost je prava šteta za svakog od nas pojedinačno i za sve zajedno. Poslije ovog iskustva ne treba stati i čekati godinu dana za novi karavan'', kaže Dukić, izražavajući nadu da će biti dovoljno razumijevanja i uvjeta da i pisci iz Mostara dođu u Tuzlu kako bi se mogao nastaviti kontinuitet suradnje.

''Ne samo u Tuzlu, trebamo svi neprestano međusobno surađivati, da ne čekamo povod, nego da suradnja bude izraz potrebe i interesa svih nas. Moramo rušiti granice, kultura a pogotovo književnost ne trpi granice, onog trenutka kada se podijeli to nije književnost'', kaže Dukić dodajući da treba biti što više karavana i u njih uključiti što više mladih ljudi, za što su prvenstveno obvezni stariji.

''Mi stariji smo obvezni da prenesemo ljubav prema pisanju na mlade, da krenu putem ispravljanja grešaka koje smo napravili ili smo bili njihove žrtve. Mi moramo zainteresirati mlade. Neće to doći samo od sebe, oni moraju slijediti naš primjer, odnosno na svoj način prepisivati od nas, ali prave stvari ne krive kao i do sada'', zaključio je Dukić.

Kopirati
Drag cursor here to close