Neprocjenjivo

Knjižara u kojoj kupac sam određuje cijenu knjige

Kultura / Flash | 05. 04. 2015. u 10:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U knjižari u ulici Covarubias, u Madridu, sve knjige imaju svoju vrijednost, ali ne i cijenu: kupac je taj koji određuje koliko će platiti za odabrana djela.

"Uzmite koliko god knjiga hoćete i platite koliko želite. Sami odlučite", to je filozofija knjižare "Tuuu Libreria", kulturnog ogranka nevladine organizacije Yooou. Svaki uplaćeni euro služi za financiranje projekata za promociju knjige u Španjolskoj i Latinskoj Americi.

"Želimo da nam građani daju koliko žele ili mogu, da razmisle o vrijednosti knjige, o tome šta možemo učiniti sa prikupljenim novcem", izjavila je za francusko izdanje Huffington posta voditeljica projekta Carmen Chato.

Inspirirana američkim projektom "The Book Thing", inicijativa je pokrenuta u rujnu 2012. s namjerom da se knjige učine dostupnim što široj zajednici. I dok se Amerikanci koncentriraju prvenstveno na udžbenike i rade samo vikendom, "Tuuu Libreria" obuhvaća gotovo sve književne žanrove i otvorena je svih sedam dana u tjednu, uključujući praznicima. A cilj ove akcije je da se ljudi potkanu da čitaju i da se knjige spase od uništenja.

"Svakog dana, kaže Carmen Chato, oko tisuću knjiga uđe i izađe iz knjižare". Nemoguće je točno procjeniti koliko je knjiga, u posljednje dvije i po godine, prešlo prag knjižare s obzirom na ogroman odziv kako donatora tako i kupaca. Zanimanje Madriđana je toliko da su organizatori bili primorani da otvore još jednu prodavnicu.

Literarna tržnica

Knjižara nudi veliki izbor klasičnih djela, kriminalističkih i ljubavnih romana, knjiga iz oblasti osobnog razvoja i motivacije, knjiga za djecu, stripova... Jedina dva žanra koja se ovdje ne mogu naći su udžbenici i enciklopedije, iz razloga što veoma brzo zastarijevaju u odnosu na moderni sustav školovanja.

S tako bogatom ponudom, ne čudi što redovi izgledaju kao da će svakog časa eksplodirati. Knjige u "Tuuu Libreriji" su posvuda, naslagane u gomile sumnjive ravnoteže. Cijene nisu nigde istaknute, iz prostog razloga što ih nema. Svatko daje koliko želi, koliko može. Ovo pravilo jedino ne važi za DVD-je, kojih, također, ima na ovoj "literarnoj tržnici", a koji koštaju jedan euro komad.

Na jednom zidu šarene se ceduljice sa porukama čitatelja u potrazi za nekom određenom knjigom - koja će se prije ili kasnije pojaviti. Ne postoji nikakav obvezni minimum. Volonteri koji rade u knjižari, ima ih ukupno 25, nikom ništa ne traže. Svako daje prema svojoj savjesti. Postoji, ipak, jedno strogo pravilo: svaka knjiga mora da izađe sa pečatom Yooou, kako bi se spriječila preprodaja. Mnoge knjige su kao nove, kao da su tek izašle iz tiska.

Pomoć siromašnima

Zahvaljujući ovoj inicijativi, organizacija Yooou je uspela osigurati knjige za 20 institucija, škola, bolnica i domova umirovljenika širom Španjolske. Sa novcem od prodaje i donacija i suma prikupljenih drugim aktivnostima ove nevladine organizacije, sagrađeno je šest knjižnica u Nikaragvi, Peruu, Dominikanskoj Republici i Boliviji.

Osim toga, 89 djece ovih prostora dobilo je stipendije koje im omogućavaju da se školuju i kupe osnovna učila. Yooou pomaže i tako što financira i dopunske sate za siromašnu decu. Ova akcija, kojom je dosad obuhvaćeno 500 učenika, pokrenuta je okviru kampanje "Solidarni profesori", čiji je cilj implementacija edukativnih projekata u siromašnim sredinama.

Tuuu Libreria je, takođe, prokrenula i nekoliko čitateljskih klubova i redovno ažurira svoj blog sa izvještajima i sugestijama na polju izdavaštva. Slične knjižare otvorene su, u međuvremenu, i u drugim gradovima Španjolske: Barceloni, Malagi i Torelodonesu.

Kopirati
Drag cursor here to close