HKD Napredak

Knjiga o Branku Mikuliću: Da se ne zaboravi jedna od važnih osoba u povijesti BiH

Kultura / Flash | 07. 05. 2015. u 09:26 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Galeriji Gabrije Kamernog teatra 55 u Sarajevu upriličena je promocija knjige ''U sjenci'' Branka Mikulića, autora prof. dr. Mile Lasića. O knjizi su govorili, prof. dr. Franjo Topić, prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Šaćir Filandra.

Predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić naglasio je kako je knjiga izuzetno važna kako ne bi bila zaboravljena jedna od važnih osoba u povijesti BiH, ali i bivše Jugoslavije, te da bi bila stvorena što objektivnija slika o Branku Mikuliću. Također je naglasio da je Branko Mikulić podržavao ideju Hrvatskog kulturnog društva Napredak kao i da je njegova kći Planinka radila u Napretku i to vrlo uspješno.

Profesor Mirko Pejanović rekao je da knjiga čitatelje uvodi u postignuća Branka Mikulića u vremenu kada je bio nositelj najviših funkcija u BiH i bivšoj SFRJ, koja autor s razlogom naziva civilizacijskim iskoracima, jer je u nešto više od dva desetljeća načinjen značajan napredak.

Dodao je i kako se taj napredak ogleda u rješavanju pitanja nacionalne ravnopravnosti u BiH, te stvaranju novog koncepta razvoja ekonomije koji se ogledao u razvoju prerađivačke industrije u metalskom, drvnom i poljoprivrednom odjelu. Prof. Pejanović je naveo kako je izvršeno povezivanje manjih u velike gospodarske sustave, da je gospodarstvo postalo izvozno, te da je zaposleno milijun stanovnika.

Profesor Šaćir Filandra kazao je kako je Mikulić jedna od ključnih graditeljskih figura i pozitivnih osoba svoje epohe s obzirom na to da je on svoj ljudski i politički genij, koji je obuhvaćao cijelo vrijeme socijalističkog sustava - od sudjelovanja u Partizanskom pokretu s 15 godina do raspada SFRJ - posvetio gradnji bolje budućnosti ove zemlje i da zaslužuje još značajnije istraživanje.

Nazočnima se obratio i autor. Prof. Lasić kazao je da je ova knjiga samo naputak za daljnje i ozbiljnije istraživanje. Također je izrazio žal što sadašnja vlast ne čuva uspomenu na Branka Mikulića, koji je dao značajna doprinos razvoju Bosne i Hercegovine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close