Memento - Surprotiva

Knjiga Josipa Jovića je pouka i opomena mladima

Kultura / Flash | 19. 03. 2015. u 20:14 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Povijest živi u nama i kroz nas i onda kad toga nismo svjesni'', kaže fra. Andrija Nikić predstavljajući knjigu Josipa Jovića na susret tribini u Mostaru.

Naime, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatsko kulturno društvo ''Napredak'' u Mostaru večeras su priredili Susret – tribinu povodom knjige Josip Jović ''Memento - Surprotiva''. Predstavljači knjige bili su fra Andrija Nikić, Mladenka Gruica, dr. Zoran Tomić i autor.

Knjigu čine dva dijela: Kratka povijest hrvatskog mučeništva, i drugi dio Kritička kronika političke svakodnevnice. U prvom dijelu autor knjige naglašava kronologiju događaja, te na stotinjak stranica jasno i tečno ispisuje povijest hrvatskog mučeništva, a drugi dio knjige je djelovanje autora kao novinara i kolumniste. Objelodanjene su kolumne o kojima se mogu voditi rasprave, pisati knjige, i razmišljati kritički.

''Pisac upozorava da ova knjiga nije povijest ili je neko novo povijesno istraživanje već da je ovo samo istraživanje literature koje donosi ono što je zapisano u raznim knjigama uz pokušaj simpatiziranja jedne teme izvlačena pouka i zaključaka. I autor sam napominje da 'povijest živi u nama i kroz nas i onda kad toga nismo svjesni'. U povijesti je uvijek klica budućega, treba je poznavati da bi se izbjegla loša, a nadograđivala dobra i vrijedna iskustva'', rekao je fra Andrija Nikić o prvom dijelu knjige.

Drugi dio knjige je, kako kaže Nikić, analiza političke i društvene stvarnosti koji su kontinuirani nastavak događanja i tijekova od smrti utemeljitelja hrvatske neovisnosti Franje Tuđmana. ''Autor ne idealizira nijedno vrijeme nego bilježi naznake negativnih procesa, a završava s razdoblje nakon što je Hrvatska postala članica Europske unije'', kaže Nikić.

Jović je ranije na predstavljanjima knjige kazao kako je njegova knjiga pogled u povijest, a samo mučeništvo traje i dan danas. Jović je ukazao na motiv knjige, koja je nastala kao opomena i poruka mladima koji ne znaju osnovne činjenice iz povijesti.

Kopirati
Drag cursor here to close