Oduševljavaju i danas

Klasici koji nisu osvojili Grammyja

Kultura / Flash | 30. 01. 2014. u 07:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neki nas albumi i danas jednako oduševljavaju kao i u doba objave. No ironija je u tome što su ti klasici u ondašnje vrijeme prošli potpuno nezapaženo na dodjelama Grammyja. Donosimo neke od njih.

Grammyja primjerice nije osvojio album kuma soula Jamesa Browna Live at the Apollo iz 1962., a obožavatelji ga smatraju jednim od njegovih ponajboljih ostvarenja. Debitantski solo album Johna Lennona iz 1970., John Lennon/Plastic, koji je uslijedio nakon raspada The Beatlesa, po pitanju nagrade dijeli istu sudbinu kao i spomenuto ostvarenje Jamesa Browna.

Nezapaženo na dodjeli prošao je i istoimeni debitantski album Black Sabbatha objavljen u SAD-u 1971. Nimalo bolja sudbina nije zadesila niti te godine izdan uradak Who's Next grupe The Who, koji je otada imao nekoliko reizdanja, a 1999. bio i predmetom dokumentarnog filma Classic Albums: The Who - Who's Next.

There Goes Rhymin' Simon, prvijenac legendarnog Paula Simona iz 1973. godine, Fear of Music grupa Talking Heads iz 1979. te R.E.M -ov debitantski LP iz 1983. Murmur također nisu dobili Grammyja.

Bez nagrade je prošla i Nirvanina megapopularna kolekcija Nevermind iz 1991., te Green River, jedan od tri albuma grupe Creedence Clearwater Revival iz 1969. godine.

Blue slavne Joni Mitchell iz 1971. nisu išle nagrade no pjesmu River koja se nalazi na albumu kasnije je obradio Herbie Hancock te je za ostvarenje River: The Joni Letters, na kojemu je uvrštena pjesma – osvojio Grammyja.

Počevši od 1968. i albuma Beggars Banquet, Rolling Stonesi su imali nevjerojatan niz ostvarenja kasnih 60-ih i ranih 70-ih nastalih u produkciji Jimmyja Millera. No današnji klasik Exile on Main St. iz 1972., koji mnogi drže suštinskim zvukom grupe, smatrao se inferiornim spram albuma Sticky Fingers te Let It Bleed.

Bruce Springsteen je 1975. objavio Born to Run s kojim nije privukao pozornost Grammyja no riječ je o uratku koji je rock kritičar Greil Marcus opisao kao veličanstveni album koji otplaćuje svaki ulog ikad stavljen na njega, prenosi CNN.

Kopirati
Drag cursor here to close