Kineska vaza

16 milijuna eura u kutiji za cipele

Kupac je za vazu dao 20 puta više od procijenjene vrijednosti koja je iznosila između 500.000 i 700.000 eura.
Kultura / Flash | 12. 06. 2018. u 21:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska vaza iz 18. stoljeća koja je desetljećima stajala u kutiji za cipele u Francuskoj prodana je za više od 16 milijuna eura na aukciji u Parizu.

Kupac je za vazu dao 20 puta više od procijenjene vrijednosti koja je iznosila između 500.000 i 700.000 eura. Do sada niti jedan predmet nije prodan za više novca na pariškoj aukciji Sotheby.

Prodana vaza bila je dio obiteljskog naslijeđa i nedavno je pronađena na potkrovlju jedne kuće.

Azijski umjetnički ekspert Olivier Valmier ispričao je kako je vlasnica vaze uzela vlak, zatim metro te ušetala na vrata aukcijske kuće Sotheby s vazom u kutiji od cipela.

"Kada je stavila kutiju na moj stol i otvorila je, svi smo bili zapanjeni ljepotom vaze. Ovo je vrhunsko umjetničko djelo. Kao da smo otkrili Caravaggia", kazao je Valmier.

Vlasnica je kazala kako je pretpostavljala da je vaza vrijedna, ali ni u ludilu nije pomislila da vrijedi 16 milijuna eura.

Kineska vaza u obliku sijalice, visine 30 centimetara, iscrtana je u zelenim, plavim, žutim i rozim nijansama. Na aukciji je opisana kao izuzetno očuvana porculanska posuda napravljena za imperatora dinastije Qing. Vaza na sebi ima oznaku Qianlong imperatora koji je vladao Kinom od 1736. do 1795. godine.

Novi vlasnik vaze, kupac iz Azije, nije želio otkrivati svoj identitet.

Kopirati
Drag cursor here to close