Posjeta

Kaplan u Napretku: Premalo novca kulturnim društvima

Kultura / Flash | 05. 09. 2014. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan posjetio je Hrvatsko kulturno društvo "Napredak".

Tijekom posjete ministar Kaplan je obišao najprije prostorije Napretkove knjižnice "Mijo Poljak", radija Vrhbosna i urede.

Predsjednik "Napretka" Franjo Topić i član Središnje uprave Antun Mrkonjić informirali su ministra Kaplana o radu Napretkove Središnjice i 42 podružnice u BiH, a i cijeloga "Napretka".

Razgovarano je o značenju i ulozi "Napretka" u Federaciji BiH i cijeloj BiH.

Topić je obavijestio ministra da je Napredak u 2012. godini priredio 589 različitih manifestacija i događaja, čime bitno obogaćuje kulturnu scenu BiH.

"Napredak" ima 14 folklornih skupina, 17 tamburaških i mandolinskih orkestara, 10 zborova, dva trija klasične glazbe i više od 40 različitih dramskih, likovnih, glazbenih, humanitarnih, ekoloških, studentskih i sportskih sekcija.

Ministar Kaplan pozdravio je odlične i značajne rezultate i rad "Napretka".

Predsjednik Topić je zahvalio za dosadašnju podršku Federalne vlade ovom društvu, ali je također ukazao na potrebu većeg financiranja "Napretka".

Istaknuo je da nije dobro po kulturu da se godinama smanjuju proračunske dotacije nacionalnim kulturnim društvima, od nekadašnjih 800.000 KM sada je samo 272.000 KM.

Predsjednik "Napretka" je naglasio da nema apsolutne pravde i da nikada nema dovoljno sredstava, ali da je potrebno voditi računa kod dodjele sredstava i o rezultatima rada, obimu organizacije i broju zaposlenih, priopćeno je iz "Napretka".

Kopirati
Drag cursor here to close