talentirana mladež

Kamp animiranog filma Mostar - mladi kroz kulturu naučili da je bogatstvo u različitosti

Kultura / Flash | 03. 03. 2016. u 19:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kamp crtanog filma Mostar 2016, nakon šest dana rada, zatvoren je u četvrtak navečer.

U okviru kampa, čiji je organizator Kluba animatora Neretva, a pokrovitelji Misija OESS-a u BiH i Fondacije za kinematografiju Federacije BiH, 30 mladih umjetnika iz deset gradova šire regije upoznali su se s izradom klasičnog crtanog filma, što podrazumijeva izradu knjige snimanja, animaciju, faziranja, izradu scenografije, kompjutersku obradu i montažu.

Nakon četiri godine stanke Kamp crtanog filma ponovno je zaživio, a idejni tvorac Kampa Jurinko Raič iznimno je zadovoljan postignutim rezultatima.

''Došli su iznimno talentirani ljudi i šest dana su padali s nogu od posla. Vjerujem da je ovo najjači kamp do sada. Sav trud se isplatio i ja sam prezadovoljan, kao i polaznici, koji su učili od majstora koji se 20-30 godina bave animacijom i koji su međunarodno priznati'', kazao je Raič u izjavi za novinare. Voditelj misije OESS-a u BiH Jonathan Moore kazao je kako je i sam veliki poklonik animiranog filma, piše Fena.

''Crtani film je izvrstan oblik umjetnosti, koji svi mogu prihvatiti i razumjeti poruku samo gledanjem u slike, bez znanja jezika. Za cijelu misiju OESS-a, ali i za mene osobne, bila je velika čast i zadovoljstvo vidjeti ove mlade na djelu'', istaknuo je Moore.

Po riječima mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, Kamp crtanog filma velika je stvar za grad na Neretvi, ali i za cijelu državu.

''Tu kod nas došli su mladi koji se bave promidžbom kulture, a Mostar je uvijek bio grad nadahnuća za kulturnjake. Ovi mladi došli su naučiti nešto o crtanom filmu, a pored toga naučili su da je bogatstvo u različitosti. Odavde će otići s poukom koje vrijednosti trebaju štovati, a to je poruka da su mir i različitost vrijednosti koje treba njegovati kod mladih ljudi'', dodao je gradonačelnik Bešlić.

''Već sam imala znanje o animiranom filmu, samo sam ga nadogradila, bila mi je zabavna scenografija i računalna obrada gdje sam učila od jako jako dobrih predavača'', rekla je Virag Andrea polaznica iz Vranja.

Haris Kusturica iz Sarajeva je kazao kako je Mostar lijep grad, te da mu je na kampu bilo lijepo.

''Ddosta toga smo naučili, prvi put smo se susreli s animacijom itd. bili su dobri profesori koji su nam objasnili kako to ide, čak sam i ja uspio nacrtati nešto'', kaže Haris.

Kopirati
Drag cursor here to close