Izmjene zakona

Kako se mogu zaposliti bibliotekari?

Kultura / Flash | 22. 02. 2016. u 15:01 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Diplomirani bibliotekari u Federaciji, njih 60 okupljenih u grupi "Diplomirani bibliotekari Federacije", uputili su pismo zastupnicima Zastupničkog doma Federacije zbog mogućeg glasanja o ''Prijedlogu izmjena Zakona o bibliotekarskoj djelatnosti FBiH''.

Zastupnici će o ovom Prijedlogu glasati na sjednici Zastupničkog doma 23. veljače i nezadovoljni bibliotekari žele da zastupnici glasaju za izmjene Zakona o bibliotekarskoj djelatnosti po kojoj će samo diplomirani bibliotekari moći obavljati ovu djelatnost, priopćeno je.

''Po postojećem Zakonu, stručne poslove u bibliotekarskoj djelatnosti mogu obavljati osobe, koje nisu diplomirani bibliotekari. Zbog toga, veliki broj mladih ljudi koji su studirali i diplomirali bibliotekarstvo završavaju na birou, dok ljudi, koji nisu ni studirali ni diplomirali bibliotekarstvo dobivaju poslove u bibliotekama. Ukoliko budu usvojene predložene izmjene Zakona, stručne poslove u bibliotečkoj djelatnosti ubuduće će dobivati samo diplomirani bibliotekari, koji imaju položen stručni ispit'', objašnjavaju bibliotekari.

Diplomirani bibliotekari kažu kako bi ova izmjena sigurno povećala broj zaposlenih diplomiranih bibliotekara, te bi vratila dignitet bibliotekarskoj struci.

Kažu kako bi ova odluka motivirala veliki broj mladih bibliotekara da pokušaju naći posao u svojoj zemlji, umjesto da razmišljaju o odlasku u inozemstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close