Sarajevska mala scena

Kako je napisano prvo pismo – predstava za buđenje čitanja

Kultura / Flash | 14. 04. 2014. u 13:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijera predstave za djecu 'Kako je napisano prvo pismo' po tekstu Rudyarda Kiplinga bit će igrana 16. travnja 18 sati u Centru za kulturu Sarajevo.

Na pres-konferenciji koja je projekt udruženja 'Mala scena' govorili su redatelj i glumac u predstavi Adnan Kreso, glumica Irma Alimanović - Alihodžić i Kemal Čebo, glumac i autor songova.

Kreso je rekao da je riječ o obradi jedne od priča iz knjige 'Istinite priče', a govori o nepismenosti i neznanju. Napravio ju je zato što je BiH jedna od rijetkih zemalja koja ima dva pisma, a među vodećim je zemljama, kako je rekao, po nepismenosti.

Predstava je namijenjena djeci od četiri godine starosti pa na dalje, a cilj joj je ukazati na važnost i imperativ pismenosti i obrazovanja. Svjesno koristeći moć teatra, predstava pokušava ukazati na probleme koji nas okružuju, ali i na činjenicu koliko zapravo malo treba da ti problema budu riješeni.

Za Kemala Čebu ovo je predstava uz koju se djeca mogu zabaviti, ali i naučiti npr. da su čitanje i obrazovanje bitni.

Irma Alimanović - Alihodžić istaknula je da će udruženja 'Mala scena' raditi na predstavama za najmlađe, jer je malo sadržaja namijenjenih djeci. U predstavi igraju: Ivana Vojinović, Adnan Kreso, Kemal Čebo i Irma Alimanović Alihodžić. Režija: Adnan Kreso. Dramatizaciju teksta potpisuju Senka Kreso i Elvis Ljajić.

Kopirati
Drag cursor here to close