U vojarni

Jugoslovenski vojnici oživjeli Bileću

Kultura / Flash | 19. 06. 2016. u 06:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dalje na grudima stoji crvena petokraka, maršira se uz kultnu Bilećanku. Vojarna puna vojnika. Poslije jutarnjeg raporta, Šropovci iz regije zaputili su se u stare spavaonice.

Kreveti i ormarići su isti. Svako se sjeća svoga. I koliko je sati proveo zatežući postelju i ribajući zahode zbog preskakanja ograda i udvaranja lijepim Bilećankama.

S nostalgijom na starim dušecima ponovo govore o nekadašnjim snovima. 82 – godišnji Vojislav Vujotić još pamti svako brdašce iznad Bileće i svaku ulicu u čaršiji, piše ATV.

“Svakim kamen ove Bileće i pjesmu sam napravio o Bileći, poznajem ovde. I Bileću nosimo u srcima jer osjećam da sam živ i ne mogu bez Bileće”, priča Vojislav Vujotić iz Podgorice.

“Mi imamo svoj klub, Bilećanci iz Slovenije, svoj klub i tako se tri puta na ljeto se nalazimo, tako malo za sjećanje”, rekao je Rudi Živert iz Velenja.

Bileća je, kažu, od dječaka i pitomaca Škole rezervnih časnika naparavila ljude. I dalje se svi prepoznaju, po uspravnom stavu i vojničkom držanju.

“Ti dani koji smo prošli tu bili su tako puni sadržaja, puni nekog napora, postizanja neke norme, vremena, neke ocjene, ocjenjivanje i to je ono što nas veže da smo se spojili u nekim teškim trenucima kad je ovako bilo teže tu preživjeti tih par mjeseci”, rekao je Saško Kimov iz Skoplja.

Među tisuću pitomaca i nekoliko žena. Bilećku školu rezervnih časnika završile su najhrabrije i najsposobnije.

Orile su vojarnom jugoslovenske pjesme i himne, a na kraju se zaigralo i užičko kolo. Srbi su vodili, ali vještim koracima mogli su se pohvaliti i Slovenci, Hrvati i Makedonci.

Kopirati
Drag cursor here to close