Književna tribina

Josip Mlakić u Mostaru: U BiH ne postoji institucionalni oblik kulture

Kultura / Flash | 15. 06. 2016. u 19:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi ciklus projekta pod nazivom HNS PLUS završio je večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Mostaru tribinom književnika i scenariste Josipa Mlakića.

Kroz razgovor s umjetničkim savjetnikom HNK-a Mostar Draganom Komadinom, Mlakić se osvrnuto na književnost i kulturu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, kazavši kako je stanje mnogo bolje u susjednoj nam zemlji s obzirom da tamo postoji institucionalni oblik kulture, što kod nas, nažalost, nije slučaj.

Osvrnuo se i na nedavno snimljeni film u Mostaru "Mrtve ribe plivaju na leđima" koji je rađen po njegovoj istoimenoj knjizi kao i na istoimenu predstavu u koprodukciji HNK-a Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, čija se premijera očekuje krajem lipnja ove godine.

"Smatram da je snimanje filma 'Mrtve ribe plivaju na leđima' doprinijelo mnogo kulturi ovoga grada jer snimiti danas jedan film je nekakav podvig i jako kompliciran posao", kazao je Mlakić, istaknuvši i snimanje filma u Mostaru Bobe Jelčića 'Obrana i zaštita', koji je također doprinio kulturi Mostara.

Projekt HNS PLUS pokrenuo je Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH s ciljem promocije kulture i umjetnosti.

Kroz nekoliko ciklusa najširoj zainteresiranoj javnosti ponudit će sadržaje iz kulture kao što su književne večeri, gostovanja kazališnih predstava, koncerata.

Kopirati
Drag cursor here to close