Moderna rekonstrukcija

Još jedan urbicid u Mostaru: Aluminijski otvori na vili iz 1905. godine

Kultura / Flash | 24. 03. 2015. u 11:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na zaštićenu Vilu Zahumku koja se nalazi u Liska ulici u Mostaru stavljeni su aluminijski prozori čime se narušava njezina povijesna autentičnost, a budući da je zgrada, s koje je skinuti i krov, i pod zaštitom  države, na njoj bi se mogla raditi rekonstrukcija samo u skladu s konzervatorskim uvjetima.

''Zgrada se može obnoviti samo autentičnim materijalima u identičnom izgledu kao što je bila'', rekla je za Bljesak.info ravnateljica Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine HNŽ-a Ivanka Miličević-Capek.

Istaknula je kako je ova zgrada jedan od najznačajnijih objekata austrougarske arhitekture u Mostaru iz 1905. godine.

''Najorginalniji je projekt u Mostaru s obzirom da ima blizakinju Vilu Neretvanku pored sebe'', rekla je Miličević-Capek dodavši kako je arhitektura Vile Zahumke neprocjenjive povijesne i ambijentalne vrijednosti.

Kaže kako zaštita ove Vile nije u nadležnosti njezinog Zavoda, nego kako je za nju nadležno Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH. No, istaknula je kako je kontaktirala spomenuo povjerenstvo koje je reklo kako nema informacija o bilo kakvim radovima na ovoj zgradi.

Na naš upit spomenutom Povjerenstvu, dobili smo odgovor kako će informaciju provjeriti nakon službeno upućenog dopisa. 

Ravnateljica Miličević-Capek je pak rekla kako je Vila zaštićena u sklopu ambijentalne cjeline Rondo koja se nalazi na listi peticija Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Objavi by Zavod za zaštitu kulturno - povijesne baštine HNŽ.


Miličević-Capek je upozorila kako već godinama na području ove zone nestaje austrougarska arhitektura.

''Na tom području se godinama svašta nešto čudno događa, odnosno nestaje austrougarska arhitekturna baština. Ona ili se ruši ili se rade neke čudne konstrukcije'', objasnila je Miličević-Capek.
Upit, uz kojeg smo priložili i fotografije radova, smo proslijedili i Povjerenstvu za očuvanje spomenika kako bi dobili više informacija o rekonstrukciji same Vile Zahumka. 
Kopirati
Drag cursor here to close