Uspomene

Jedrinje: Posljednja Ćirina vožnja kanjonom Neretve

Kultura / Flash | 07. 11. 2016. u 08:12 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije točno 50 godina, posljednji je put parni vlak Ćiro prošao uskotračnom prugom na relaciji Ploče - Sarajevo. Bilo je to 5. studenog daleke 1966. godine, a podatke o strojovođi Mati Soldi i ložaču Salki Ćuriću koji su vozili posljednjeg Ćiru pronašli smo u zanimljivom tekstu o naselju Jedrinje kraj Vituše.

U drugom tekstu koji je koristio podatke portala zeljeznice.net pronašli smo informaciju kako je prvi vlak u Mostar ušao 1885. godine, sa juga, prugom iz Metkovića. Prema sjeveru Ćiro je iz Mostara krenuo 1888. godine, prvo do Ostrošca, a onda 1889. godine do Konjica. Mostar i Sarajevo povezani su vlakom 1891. godine. U ovome tekstu navodi se kako je posljednji Ćiro kroz Mostar protutnjao 6. studenog 1966. godine.

''Poslije ukidanja “ćirine” pruge trasa se koristi kao put kojim se autom moglo stići iz Vojna do Vituše i Jedrinja, pa sve do Drežnice. Ova putna komunikacija će ostati sve do puštanja u rad HE Salakovac kada je potapa istoimeno jezero'', navodi se u tekstu.

Tekst o naselju Jedrinje prepun je zanimljivosti vezanih za povijest ovoga mjesta smještenog u kanjonu Neretve, čije je postojanje usko vezano uz prugu. Ovo je mjesto, koje se nalazi sjeverozapadno od bjelopoljske kotline na desnoj obali Neretve u općini Mostar (MZ Raška Gora), konačno potopljeno 1982. godine izgradnjom i punjenjem akumulacijskog jezera Salakovac. 

Nakon toga izgrađena je pruga normalnog kolosijeka i probijen je tunel Jedrinje. Tunel dužine 3 250 m ulazi u Vituši na jugu, a izlazi u Božinu potoku na sjeveru, i prolazi kroz masiv stijene svojom cijelom dužinom iznad istoimenog naselja.

Pruga normalnog kolosijeka, kojom prvi vlak prolazi 29. studenoga 1966., izdignuta je na višu razinu zbog jezera. Dotadašnja željeznička postaja Raška Gora izmještena je u Bučiće, dok u Vituši ostaje samo pristanište. Željeznička postaja u Zaružju od tada će nositi naziv Nova Drežnica.

Tekst možete pročitati na linku.

Kopirati
Drag cursor here to close