crkva sv. Dizma

Jedinstveno ime i namjena: Zagrebačka crkva čuva sandale Majke Tereze

Kultura / Flash | 26. 12. 2015. u 10:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neobično mala crkvica na početku zagrebačkog naselja Nova Ves, nedaleko od Katedrale, jedinstvena je u svijetu po imenu kojeg nosi, po razbojniku, sv. Dizmu. Jedinstvena je jer su u njoj nekoć ispovijedani osuđenici na smrt prije pogubljenja, a čuva sandale Majke Tereze, komadiće križa svetog Dizma i jako vrijedan dragi kamen protkan zlatom iz Afganistana.

Andrea Matijević, voditeljica u crkvi sv. Dizmuša, koja je nakon duge obnove otvorena tek nedavno, s prvom nedjeljom Adventa, ispričala je neobičnu priču o crkvi sv. Dizmuša smještenu na raskršću na Novoj Vesi. Crkvica izvana djeluje minijaturno i idilično, ali nosi jak pečat povijesnih nevolja koje su stizale osuđene na smrt u starom Zagrebu.

Slika na oltaru iz vremena gradnje

"Crkva je podignuta 1706. godine i jedinstvena je u svijetu što su se u njoj osuđenici na smrt ispovijedali prije pogubljenja. Prema starim zakonima, pogubljenja se nisu smjela vršiti unutar gradskih zidina. Ispred Katedrale je bila Kaptolska vijećnica u kojoj se sudilo, a teški zločinci koji bi bili osuđeni na smrt, zaprežnim kolima bi izlazili na sjeverna vrata do ove crkvice na ispovijed, odakle bi ih vodili dalje prema mjestu pogubljenja“, priča Matijević koja skrbi o crkvi.

Crkva je dobila ime "sveti Dizmuš“ zato jer je Dizma, kajkavski Dizmuš, bio desni razbojnik razapet uz Isusa.

"Crkva je jedinstvena u svijetu i po svom imenu, ne postoji još jedna takva“, pripovijeda Matijević.
Navodi da se po Dizmu nazivaju samo kapele.

"Jedini originalni sačuvan predmet iz vremena gradnje je slika na oltaru, ulje na platnu sa početka 18. stoljeća nepoznatog autora. Slika prikazuje Isusovo raspeće uz dva razbojnika. Desni razbojnik, Dizmuš, gleda u Isusa, a lijevi je odvratio pogled. Dizmuš predstavlja dobroga, razbojnika pokajanog pred smrt, a lijevi, Gesta, nevjernika u vječni život“, kaže kustosica crkvice.

Oltarski križ sadrži ostatke križa svetog Dizme

Sa lijeve i desne strane oltara nalaze se dva brončana reljefa koji pričaju povijest Nove Vesi vezane uz svećenike prebendare. Prebendari su zamjenjivali kanonike u službi u Katedrali, zato su stanovali blizu, gdje im je Kaptol dao posjede.

U crkvici se uz oltar nalaze i sandale Majke Tereze koje su njezin poklon iz vremena putovanju u Oslo 1979. godine, kada je primala Nobelovu nagradu za mir. Majka Tereza je došla u Zagreb u pratnji dvojice domaćih svećenika koji su joj prije odlaska u Oslo rekli da ne može ići u tim starim sandalama. Kupili su joj nove, a ona je njima ostavila svoje stare koje se ovdje čuvaju.

Još jedna vrlo vrijedna relikvija nalazi se u "stipesu“ ili podnožju oltara, kamen "lapis lazuli“ iz Afganistana, prirodno protkan zlatnim nitima.

Mali oltarski križ, koji je dar iz Rima, u svom središtu sadrži ostatke križa svetog Dizme.
Crkva sv. Dizmuša nalazi se u projektu Turističke zajednice Grada Zagreba i otvorena je tijekom dana za sve posjetitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close