Fališ

Je li internet dinamit dvadeset i prvog stoljeća?

Kultura / Flash | 07. 09. 2016. u 10:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 ''Je li internet dinamit dvadeset i prvog stoljeća? Hoće li nezabilježena mogućnost razmjene ideja, informacija, intelektualnog vlasništva, mišljenja i mogućih alternativnih modela uređenja ekonomskih i političkih odnosa, svijet učiniti boljim nego što je ikada bio ili će nove generacije živjeti u orwelovskom, pa još usavršenom svijetu apsolutnog nadzora, prividno slobodni i suštinski kontrolirani u svakom trenutku; ugroženi od onoga što im je trebalo služiti?''. Na ova pitanja pokušat će odgovoriti ovogodišnji FALIŠ, festival alternative i ljevice koji se, po četvrti put, održava u Šibeniku.

Festival će otvoriti izložba likovnih radova Boba Dylana, Patti Smith i Jerry Garcie, a u programu četverodnevnog festivala naći će se i promocije knjiga, premijere dokumentaraca, kazališne predstave, okrugli stolovi te predavanja, odnosno javni intervjui.

Gosti ovogodišnjeg festivala su Siniša Labrović, Jasmin Imamović, Viktor Ivančić, Ivan Šarar, Slaven Tolj, Damir Pilić, Zoran Restović, Josip Jagić, Davorka Blažević ali i zvučna imena Paul Mason i Sarah Harrison.

Organizatori festivala – Emir Imamović Pirke, Kruno Lokotar i Srećko Horvat navode kako se trude mijenjati ovo vrijeme, ali i da se moraju zapitati i kakav je mogući pravac promjena.

''Ono u što smo, međutim, sigurni, jest da živimo u vremenu u kojem se povijest, kažimo tako, događa u direktnom prijenosu. Pokojni njemački pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Günter Grass, jednom je rekao da je Treći svjetski rat počeo, samo što nije objavljen. Oružani i interesni sukobi, promjene odnosa na globalnoj razini i njihova refleksija tu, kod nas i među nama, ne vode ka pitanju je li imao pravo, nego koliko je bio u pravu'', navode organizatori.

Inače, Mason, britanski pisac i novinar, nagrađivani urednik ekonomije na Channel 4 News, u svojoj posljednjoj knjizi „Postkapitalizam: Vodič za našu budućnost“, tvrdi kako ''milijuni ljudi shvaćaju da su im prodali san koji nikad neće živjeti''.

''Pokazao sam kako je uzlet informacijske tehnologije poremetio osnovne institucije kapitalizma - cijene, vlasništvo i plaće. Ustvrdio sam da je neoliberalizam lažno svanuće, da je kriza nakon 2008. proizvod mana unutar ekonomskog modela koji sprečava eksploataciju novih tehnologija i uzlet petog dugog vala. Sve to čini postkapitalizam mogućim, ali nemamo model za tranziciju...'', navodi Mason

Sarah Harrison, urednica je dugogodišnja suradnica WikiLEaksa i trenutna direktorica Fondacije Courage, međunarodne organizacije koja se zalaže za prava „zviždača” i zaštitu novinarskih izvora.

Harrison je došla pod lupu javnosti kada je pomogla Edwardu Snowdenu da iz Hong Konga pobjegne u Rusiju i tamo, nakon što su oboje proveli 40 dana u zračnoj luci u Moskvi, dobije politički azil.

Upozorava kako se proces korištenja tehnologije u ime, pored ostaloga, ekonomije dijeljenja, nalazi na rubu otimanja građanima i građankama, te da se internet pokušava praktički privatizirati i iskoristiti kao sredstvo nadzora i oružje protiv ljudskih prava, slobode i demokracije.

Kopirati
Drag cursor here to close