Poezija

Jajce pod zastavom Nikole Šopa

Kultura / Flash | 11. 10. 2016. u 09:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija ''Šopovi dani na Plivi'' je svečano otvorena 3. listopada u rodnoj kući Nikole Šopa, a nastavljena "Jajačkom pjesničkom večeri" i podizanjem zastave Nikole Šopa ispred Doma kulture "Jajce" u središtu grada.

Počasna gošća ovogodišnjih "Šopovih dana na Plivi" je hrvatska spisateljica i pjesnikinja za djecu i odrasle, Sanja Pilić, koja je od 5. do 7. listopada posjetila sve jajačke osnovne i srednje škole družeći se s učenicima.

U konferencijskoj dvorani hotela "Turist 98" 7. listopada u 19 sati održana je središnja večer u čast Sanje Pilić. Uz mnogobrojne Jajčane nazočili su i brojni ugledni gosti koji su doputovali iz Mostara, Sarajeva, Viteza, Posušja, Osijeka, Rijeke, Opatije, Zagreba i drugih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Proglašeni su i pobjednici literarnoga natjecanja za učenike jajačkih škola koji se svake godine otvara u sklopu ove manifestacije. Dobitnicima je uz vrijedne novčane nagrade uručena i knjiga Sanje Pilić, a večer je obogaćena i glazbenim i da drugim kulturnim sadržajima. Predsjednik HKD-a "Napredak" Jajce, gospodin Dragan Glavaš, srdačno je zahvalio svim posjetiteljima i pozvao sve sugrađane i goste posjete i druge kulturne sadržaje ovogodišnje manifestacije "Šopovi dani na Plivi".

Nakon tradicionalne jutarnje kave s pjesnicima u hotelu "Turist 98" gostujući i jajački pjesnici, novinari, članovi HKD-a "Napredak'' i drugi okupljeni uputili su se pješice kroz centar grada do rodne kuće Nikole Šopa. Nakon odavanja počasti, polaganja cvijeća i zajedničkog fotografiranja ispred spomenika Nikole Šopa održano je druženje i promoviranje pjesnika u Šopovoj rodnoj kući. Uz jajačke pjesnike Branka Serdara, Džemala Sefera i Milku Bilandžija, svoje pjesme čitali su gostujući pjesnici Valerio Orlić, Anđela Vujanović, Đuro Zrakić, Miro Petrović, Elvedin Nezirović, Sanijela Matković, Franjo Bratić, Dragan Marijanović, Ljiljana Elkazović...

U dvanaest sati u konferencijskoj sali hotela "Turist 98" održan je okrugli stol pod nazivom "Isus u ranim Šopovim pjesama". Predavač je bio dr. sc. Dean Slavić, ugledni profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Moderatorica ovoga skupa bila je mlada profesorica hrvatskoga jezika Marina Saraf. Sudionici su bili uglavnom učitelji razredne nastave, profesori hrvatskoga i bosanskoga jezika. Profesor Slavić je jedan od najboljih živućih poznavatelja lika i djela Nikole Šopa. Na vrlo osebujan i zanimljiv način govorio je o Šopovom životu i njegovoj prvoj, ranoj fazi stvaranja.

U šesnaest sati u Domu kulture "Jajce" promovirana je knjiga Branka Serdara "Vrijeme kameleona". Nakon obraćanja predsjednika HKD-a "Napredak" Jajce, Dragana Glavaša, posjetitelju su uživali u slušanja pjesama iz ove zbirke koje je čitala profesorica Tomislava Ladan. Nakon čitanja kratkoga životopisa autora i recenzije Branko Serdar govorio je o nastanku svoga prvijenca te zahvalio svima koji su dali svoj doprinos. Zahvalio je sponzorima, Općini Jajce i HKD-u "Napredak".

U nedjelju u 19h, u Domu kulture Jajce u sklopu "Šopovih dana na Plivi", HKD Napredak Jajce, je upriličio promociju knjige "Nijema Violina", autorice Milke Bilandžije. Recezent je bio fra Nikica Vujica, moderator Dragan Glavaš a u glazbenom se dijelu predstavio mandolinski sasatav pod ravnanjem Vikija Ladan.

Program Šopovih dana na Plivi u Jajcu traje do kraja mjeseca, nakon čega su planirani Šopovi dani u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli.

Kopirati
Drag cursor here to close