Prekogranični projekt

Od jeseni će se na moderniji način doživjeti jablanička bitka na Neretvi

U muzeju se nadaju kako će zahvaljujući novim tehnologijama i interpretaciji, broj posjetitelja porasti na preko 20.000 godišnje.
Kultura / Flash | 20. 02. 2020. u 16:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Muzej Bitka na Neretvi

Zahvaljujući prekograničnoj suradnji muzeja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uz financijsku potporu EU, biće poboljšana kvaliteta i obogatit će se turistička ponuda u skladu sa novim trendovima i tehnologijama, priopćno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

Modernizirat će se najmanje dvije muzejske postavke u Jablanici i Nikšiću koji će dobiti modernu audio vizualnu opremu i obučeno osoblje. Tako će od jeseni posjetitelji muzeja u Jablanici imati mogućnost na novi način doživjeti bitku na Neretvi.

U muzeju se nadaju kako će zahvaljujući novim tehnologijama i interpretaciji, broj posjetitelja porasti na preko 20.000 godišnje.

''Preko 20 muzeja i aktera će kreirati jedinstvenu turističku ponudu sa fokusom na muzeje u središnjoj Crnoj Gori i Hercegovini. Regija će biti promovisana kao multietnička i kulturno raznolika europska destinacija. To bi trebala biti nova i zanimljiva ponuda koja će uključivati i ruralna područja regije'', navode iz LiNK-a.

Prvi put, certificirati će se vodiči u skladu sa najnovijim EU trendovima. Zahvaljujući projektu, regija će dobiti 20 certificiranih interpretatora kulturne baštine. Također, bit će poboljšana i kvaliteta usluga smještaja, prodaje suvenira, te ugostiteljskih usluga koje se pružaju turistima.

Pružatelji ovih usluga će, navode, dobiti mogućnost da koristite tehničku podršku, unaprijede kapacitete kroz obuke, te poboljšaju promociju i moderniziraju promotivni materijal.

Kulturni turizam čini 40% cjelokupnog europskog turizma, a 4 od 10 turista odabire svoje odredište na temelju njegove kulturne ponude.

Projekt prekogranične suradnje ''Zanimljivi muzeji / Amusing Museums'' (aMUSeumING) financiran je iz EU programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara i koaplikanti Nacionalni Muzej Crne Gore (CG) i općina Jablanica (BiH).

Ukupna vrijednost projekta je 394.904 eura, od čega EU financira 333.575 eura (84,47%), priopćeno je iz LiNK-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close