genijalno

Izvedena himna posvećena Majci Terezi

Kultura / Flash | 06. 09. 2015. u 07:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunoj katedrali “Majka Tereza” u Prištini večeras je održan koncert klasične glazbe posvećen velikoj svetskoj humanistikinji, albanskog porekla, Majci Terezi. Majka Tereza je 1979. za svoj humanitarni i dobrovoljni rad dobila Nobelovu nagradu za mir.

Koncert pod pokroviteljstvom predsjednika Skupštine Kosova Kadri Veselija, održan je 5. rujna, na dan smrti Majke Tereze, koji je ujedno dan koji su Ujedinjenih naroda prije tri godine proglasile Danom dobročinsta. Na koncertu je po prvi put izvedena himna posvećena Majci Terezi, koju je otpevala albanska operska diva, svjetske slave Inva Mula.

Na početku koncerta prisutnima se obratio kosovski biskup Dode Gjergji, koji je podsetio da se ove godine obeležava 25 godina aktivizma Humanitarno dobrovoljnog udruženje “Majka Tereza”, te da je prije deset godina pokojni predsjednik Kosova Ibrahim Rugova postavio kament temeljac za izgradnju katedrale “Majka Tereza”. On je izrazio nadu da će papa Franjo sljedeće godine Majku Terezu proglasiti svetom, dok je ovogodišnju incijativu da se pjeva himna Majci Terezi, nazvao genijalnom.

“Život Majke Tereze nije bio ništa drugo, osim himne ljubavi prema Bogu i ljudima, velikodušnog srca prema cijelom čovečanstvu i da svako od nas treba biti humaniji, pravedniji i velikodušniji”, kazao je biskup Dode Gjergji.On je naglasio da Albanci ne mogu naći bolju formu za ujedinjenje od Majke Tereze, zato što u njoj “svako, kao u ogledalu, može videti ljepotu i velikodušnost svoje duše”.

Predsjednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli je istaknuo da je Majka Tereza, rođena kao Gonxha Bojaxhiu, velika kćerka albanskog naroda, 1928. godine iz kosovskog sela Letnica, kod Vitine, krenula na veliki put dobročinstva i humanizma.

“Ona se nikada više nije vratila ni u Letnicu, ni na Kosovo, ali je sa sobom ponijela dušu ove zemlje, koju je pretvorila u svjetski pokret dobročinstva, solidarnosti, mira i ljudske ljubavi. U svom životnom delu Majka Tereza je cijelom svijetu rekla da dolazi iz jednog malog naroda, ali s velikim srcem”, kazao je Veseli.On je poručio da će himna posvećena Majci Terezi iz Prištine prenjeti svetu poruku za koju je ona i radila cio svoj život, poruku mira, solidarnosti i ljudske ljubavi.
.

Kopirati
Drag cursor here to close