Kolekcija od 425 zlatnika

Izraelski arheolozi otkrili su kolekciju islamskih zlatnika

Kolekcija se sastoji od 425 zlatnika, od kojih većina datira iz perioda Abasida prije 1.100 godina.
Kultura / Flash | 25. 08. 2020. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski arheolozi najavili su da će danas službeno otkriti dragocjenu kolekciju ranih islamskih zlatnika koja je pronađena tijekom nedavnih iskopavanja u blizini centralnog grada Yavne.

Kolekcija se sastoji od 425 zlatnika, od kojih većina datira iz perioda Abasida prije 1.100 godina i “izuzetno je rijetka”, tvrde arheolozi izraelskih antikviteta Liat Nadav-Ziv i Elie Haddad.

Ova vrijedna iskopina rezultat je predanog rada mladih volontera te obuhvaća i stotine manjih isječaka iz zlatnika koji bi služili kao manji apoeni, prenosi Geek.hr.

Robert Kool, stručnjak za kovanice i antikvitete, rekao je da početna analiza pokazuje da kovanice datiraju s kraja 9. stoljeća, koje se smatra zlatnim vijekom Abasidskog kalifata koji je kontrolirao veći dio Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

U 2015. godini, ronioci amateri pronašli su oko 2.000 zlatnika uz obalu drevnog lučkog grada Cezareje, koji datira iz vremena Fatimida u 10. i 11. stoljeću.

“Nadamo se da će nam ovo proučavanje zlatnika dati više informacija o periodu o kojem još uvijek znamo jako malo”, izjavio je ovom prilikom Kool.

Kopirati
Drag cursor here to close