Sporan tekst

Izrael prekinuo suradnju s UNESCO-om zbog rezolucije o Jeruzalemu

Kultura / Flash | 14. 10. 2016. u 15:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izrael je prekinuo suradnju s UNESCO-om u petak, dan nakon što je agencija za kulturu UN-a usvojila nacrt rezolucije koja Izraelu negira duboke, povijesne židovske veze sa svetim mjestima u Jeruzalemu.

UNESCO-v nacrt rezolucije nazvane "Okupirana Palestina" sponzoriralo je nekoliko arapskih zemalja, koristi samo islamski naziv za objekt na vrhu brda svet podjednako među Židovima i muslimanima, koji uključuje Zapadni zid, ostatak biblijskog hrama i najsvetije mjesto na kome se Židovi mogu moliti.

Očekuje se da se potvrđena rezolucija usvoji početkom sljedećeg tjedna, ali je malo vjerojatno da će njena terminologija biti izmjenjena.

Izraelci i brojni Židovi širom svijeta smatraju to posljednjim primjerom ukorijenjenog antiizraelskog raspoloženja u Ujedinjenim narodima, u kojima su Izrael i njegovi saveznici nadjačani arapskim zemljama i njihovim pristalicama.

Nacrt rezolucije, u čiji je uvid došao Associated Press, umanjuje veze dva bitna sveta mjesta u Starom gradu u Jeruzalemu s judaizmom. Tekst spominje lokaciju poznatu među muslimanima kao Plemenito svetište i među Jevrejima kao Brdo hrama samo po muslimanskom nazivu.

Ministar obrazovanja Naftali Bennett obavijestio je UNESCO o izraelskoj odluci u petak.

''Nakon sramne odluke UNESCO-a da negira povijest i tisućugodišnje židovske veze s Jeruzalemom i Brdom trama, obavijestio sam Izraelsko nacionalno povjerenstvo za veze s UNESCO-m da prekine sve aktivnosti s tom međunarodnom organizacijom'',izjavio je Bennett.

Kopirati
Drag cursor here to close