Povijesni arhiv

Izloženi originalni rukopisi Vuka Karadžića i Fehima Spahe

Kultura / Flash | 11. 06. 2015. u 11:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlastoručni rukopisi Vuka Karadžića i Fehima Spahe izloženi su danas u Povijesnom arhivu Sarajevo u okviru prezentacije Zbirke varia, upriličene u sklopu Dana otvorenih vrata kojima ova institucija obilježava Međunarodni dan arhiva.

Kako je kazao prezentator ove zbirke, arhivist Saša Beltram, radi se u pismu Vuka Karadžića upućenom slovenskom jezikoslovcu Jerneju Kopitaru u Beč 1829. godine, te rukopisu Fehima Spahe, nekadašnjeg reisu-l-uleme, o korištenju kave koji nije datiran.

Posjetitelji koji danas dođu u Povijesni arhiv također mogu vidjeti diplomu koju je austrougarski car Franjo Josip izdao u Beču 1884. godine, a kojom proglašava za viteza Aleksandra Kokotovića i dodjeljuje mu grb.

Za posjetitelje su, također, predstavljeni plan Sarajeva iz 1932. godine, kuponi za hranu iz Prvog svjetskog rata... Ovaj djelić blaga koji se čuva u Povijesnom arhivu može se vidjeti još danas, a Dani otvorenih vrata završavaju sutra.

Inače, Zbirka varia Povijesnog arhiva sadrži dokumente koji su nastali od 1829. do 1963. godine. Sastoji se od 669 dokumenata koji su otkupljeni od ranijih vlasnika ili su ih oni poklanjali arhivu.

Kopirati
Drag cursor here to close