Mostar

Izložba 'Rohingya' sutra u NPM-u: Glas boljeg svijeta

Kultura / Flash | 07. 07. 2017. u 11:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Sarajeva i Konjica, izložba fotografija “Rohingya” autora Davida Verberckta bit će otvorena u subotu, 8. 7. u 20 sati u foajeu Narodnog pozorišta Mostar.

Mostarska publika imat će priliku vidjeti 49 fotografija pripadnika muslimanske etničke manjine Rohingya koji nastanjuju Mijanmar, Bangladeš, Pakistan, Indiju, Tajland, Indoneziju, Maleziju i regiju Jugoistočne Azije, a koji se danas smatraju najugroženijom etničkom manjinom na svijetu.

Izložba se otvara povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, a u sklopu programa manifestacije “Mostarsko ljeto”. Ulaz je besplatan. O izloženim fotografijama i važnosti postavljanja ove izložbe u Mostaru, uz prigodni recital i popratni program, na otvorenju će govoriti Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar i Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS.

Ova je izložba izraz naše društvene odgovornosti. “S iskustvom koje je iza nas, potreba za razvijanjem svijesti te vrste čini se još važnijom i nešto je što u pozitivnom smislu doprinosi i našem društvu. Upravo mi koji smo proživjeli ono što smo proživjeli imamo najveću obavezu nastavati vjerovati u bolji svijet i biti glas tog boljeg svijeta ovdje i sada! Činjenica da nakon Sarajeva i Konjica ovu izložbu organiziramo i u Mostaru, sa nama dragim kolegama iz Narodnog pozorišta Mostar, čini mi se da ovoj izložbi daje još veći značaj. Izložba koja je nastala u okviru programa Modul memorije bez obzira na težinu teme u svojoj biti uvijek za cilj ima potrebu da u nama budi nadu i optimizam. To su pokretači inspiracije da gradimo nas kroz našu ljubav prema istini ili kroz suosjećanje prema svim žrtvama nepravde, a vjerujući da samo kao bolji ljudi možemo graditi bolji svijet”, izjavio je u povodu otvorenja izložbe u Mostaru Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS.

Kopirati
Drag cursor here to close