Ponosna pustinja

Iz tiska izašle dvije knjige novinarke Mile Stanković

Kultura / Flash | 24. 08. 2015. u 14:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih danas su iz tiska izašle dvije knjige bh. novinarke Mile Stanković.

Riječ o je o knjizi "Retrovizor" u kojoj su sabrane njezine kolumne u bh. izdanju Večernjeg lista u razdoblju od siječnja 2007. do početka 2013. godine te knjizi "Ponosna pustinja" u kojoj Mila Stanković kroz svoj putopis donosi svojuu sliku Irana.

Hrvatski novinar Bernard Karakaš u pogovoru knjige "Ponosna pustinja" ističe kako se autorica zarazila fascinacijom i ljubavlju prema Iranu, zemlji smještenoj na istoku koju često ljudi sa zapada doživljavaju kao pustinjom.

"Kroz svoj putopis autorica donosi sasvim novu, drukčiju sliku Irana. Mila vrlo plastično i vjerno opisuje kako Iran danas izgleda (...), ona čitatelju vrlo detaljno i zorno prenosi život običnih Iranaca, njihovu toplinu i emocije koje izviru pri svakom privatnom susretu", navodi Karakaš te dodaje kako autorica u svojemu putopisu opisuje mala životopisna mjesta, ali i velegrade poput Teherana, s takvom strašću da kod čitatelja budi želju da istoga trenutka otputuje u tu zemlju.

"'Ponosna pustinja' izvrstan je putopis, roman koji se čita u jednom dahu. Ako niste nikad bili u Iranu, pročitajte ga, saznat ćete nešto novo, nešto što ne možete vidjeti u medijima na zapadu", poručuje Karajaš koji je skoro četiri godine živio u toj azijskoj zemlji.

Bh. novinar Robert Bubalo u pogovoru iste knjige, između ostalog navodi, kako je je Milino pisanje kolumni kratko, stilski dotjerano i jasno te da zvuči, glazbeno rečeno, poput Creedencea.

"Čeka vas zanimljivo putovanje kroz vrijeme, podsjetnik na mnoge teške trenutke i tek poneki sretan dan", poručuje Bubalo.

Mila Stanković rođena je 1963. godine u Širokom Brijegu gdje je završila gimnaziju. Diplomirala je politologiju u Sarajevu. Bila je ratni izvjestitelj, radila je u HABENA-i, te u Slobodnoj Dalmaciji, kao i u brojnim tjednicima i časopisima. Bila je dopisnica Radio FERN-a i BH Radija 1 te brojnih drugih lokalnih radiopostaja. Trenutačno je urednica rubrika "Kronika" i "Otvoreno" u Večernjem listu BiH.

Uz pisanje, Mila Stanković se bavi fotografijom, a surađivala je i na snimanju nekoliko dokumentarnih filmova, kao scenarist i koscenarist.

Kopirati
Drag cursor here to close