Izložba o Ivici Ćurkoviću

Iz Mostara do astralnih visina

''Naravno bez dobrog temelja u svakom pogledu teško je opstati a i trajati. Moj temelj je postavljen ovdje u Mostaru u Veležu i on mi je dao sigurnost da izdržim do kraja na najbolji način.''
Kultura / Flash | 05. 08. 2021. u 14:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Caffe Globus u Mostaru, 4. kolovoza 2021. otvorena je izložba o akademiku Ivici Ćurkoviću.

Izložba dokumentarne građe o sportskoj vedeti, akademiku Ivici Ćurkoviću, na kojoj je autor Zlatko Serdarević, predstavio oko stotinu eksponata, vrlo ilustrativno prikazuje sportsku stazu ovog velikana koji je ušao u sve sportske enciklopedije.

Autor se fokusirao na čuvenog golmana Ćurkovića, koji je potekao iz škole Veleža obrazlažući to jednostavnim zazlogom što je on svojim uspjesima i ponašanjem dostigao vrh piramide.

Foto: PR / U Mostaru otvorena izložba o Ivici Ćurkoviću

Postavka sadrži fotografije, novinske isječke, plakate i afiše što sve čini validnu dokumentaciju koja potvrđuje da je riječ o izvanserijskoj ličnosti. U obraćanju Serdarević je između ostalog kazao:

''Dva su referentna izloška na ovoj postavci koja uvjerljivo govore upravo o razlozima njegovog uspjeha a to su: talenat, uporni i iscrpljujući rad, voljni momenat, žilavost karakteristična za Hercegovce i konačno inteligencija. Prvi izložak prikazuje Ćurkovića između stativa, koji je uprljan od blata po cijelom tijelu i dresu, i ona simbolizira naporan put ka uspjehu. Druga pak podsjeća na veličanstveni doček kada su ga na tisuće Parižana otpozdravljale dok je njegovo vozilo lagano prolazilo ispod L arc de triomphe ka Champs Elysees i dalje prema palači predsjednika Francuske Francoisa Mitterranda, koji ga je odlikovao Ordenom za nacionalne zasluge i pri tome je promoviran u Red viteza. To se ponovilo 2005. godine, a ovaj put mu je predsjednik Jacques Chirac, dodjelio Orden Legije časti.''

Foto: PR / U Mostaru otvorena izložba o Ivici Ćurkoviću

Kao stranac Ćurković se time potvrdio kao izvanserijska ličnost koja je dvodesetljetnim djelovanjem u francuskom sportu zaslužila takve počasti. Svi ovi detalji su registrirani na izložbi tako da se vizualizacijom može doživjeti njegova slava.

Ćurković vidno uzbuđen je kazao kako se osjeća počastvovan ovom izložbom a njegova skromnost ponovo je došla do punog izražaja.

''Moje profesionalno bavljenje sportom trajalo je neuobičajeno dugo pune 22 godine u tri kluba i veoma sam ponosan na sve što sam postigao. Naravno bez dobrog temelja u svakom pogledu teško je opstati a i trajati. Moj temelj je postavljen ovdje u Mostaru u Veležu i on mi je dao sigurnost da izdržim do kraja na najbolji način.

Zato ova izložba i rezime preko fotografija koje je sakupio Zlatko Serdarević, vrijedni novinar i pisac a uz to veliki poznavalac sporta i života, je na određen način i kultura sjećanja koja nažalost na našim prostorima i regiji nema neko značajno i važno mjesto kao što bi trebalo imati.

Ta kultura sjećanja na ljude iz sporta i umjetnosti je veoma važna jer te djelatnosti oduvijek su a i danas uljepšavaju život i čine ljude sretnim'', izjavio je akademik Ivica Ćurković - podsjećajući da za svaki uspjeh treba mnogo rada, strpljenja, odricanja, voljnog elementa , talenta i inteligencije.

Kopirati
Drag cursor here to close