Tko pije, tko plaća?

Iz crnogorskog muzeja nestalo 2900 predmeta

U većini slučajeva nitko pouzdano ne zna šta se događalo za posljednjih 55 godina.
Kultura / Flash | 22. 11. 2017. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovno javno tužiteljstvo na Cetinju formiralo je predmet po krivičnoj prijavi muzejskog tehničara Aleksandra Berkuljana, u kojoj se tvrdi da je iz Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju nestalo više od 2.900 predmeta tijekom posljednjih desetljeća, objavljeno je danas iz ovog tužiteljstva.

Među ovim predmetima je više od 20 komada originalnog Njegoševog namještaja, 15 skulptura te slike, što je sve 1962. uvedeno u registar kulturnih dobara.

Berkuljan, koji u Narodnom muzeju radi skoro 35 godina, ranije je rekao da je krivična prijava proizašla iz dokumentacije Uprave za zaštitu kulturnih dobara i organa zaduženih za zaštitu baštine, prenijela je Srna.

Pokazao obimnu dokumentaciju, između ostalog i dokument Uprave kojim ova institucija 2016. godine obavještava Narodni muzej da je tijekom procesa Revalorizacije kulturnih dobara 2013. godine evidentiran manjak više od 2.900 predmeta.

Revalorizacija je sačinjena na osnovu revizije muzejskih zbirki iz 1962. godine.

Manjak je konstatiran na osnovu broja predmeta koji je utvrđen do 1962. godine dok će posljednjih pet i pol desetljeća, prema riječima Berkuljana, tek biti u fokusu novih revizija.

U većini slučajeva nitko pouzdano ne zna šta se događalo za posljednjih 55 godina, odnosno u kojoj mjeri su uvećavani fondovi, što je u njih ušlo ili izašlo te što je posuđeno, vraćeno, oštećeno, uništeno ili pokradeno.

Kopirati
Drag cursor here to close