Poziv prijateljima

Večeras će se zapaliti Ivanjski krijes kod Spomen kapelice (Stojčića kuće)

Ivanjski krijesovi običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, to jest 23. lipnja uvečer.
Kultura / Flash | 23. 06. 2021. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Privatna arhiva / Ivanjski krijes

Već 24 godinu za redom večeras oko 21 sat zapalit će se Ivanjski krijes kod Spomen kapelice (Stojčića kuće) pokraj Mostara.

Jadranko Lovrić, organizator ovog događaja za Bljesak.info je rekao kako će paljenje krijesa biti organizirano uz prigodno druženje, a u sklopu manifestacije 'Lipanjske zore'.

''Spomen kapelica ispred koje se pali Ivanjski krijes, je prva napravljena na području Mostara, i od tada organiziramo prigodno druženje i paljenje krijesa. Večeras smo ga planirali zapaliti oko 21 sat, kada se počnu 'miješati' dan i noć, tako da vatra ima svoju simboliku'', kazao je Lovrić.

Lovrić je napomenuo da svake godine druga osoba ima čast upaliti Ivanjski krijes, u smislu vjere i nade u bolje sutra, da u ljudima probudi nešto pozitivno.

''Gledamo da svake godine to bude netko od ljudi koji trebaju nositi glas mira i razuma. Trebamo se boriti za ta neka hrvatska ako se tako može kazati pitanja i probleme i progovoriti o branitelju, malom čovjeku, koji je zaboravljen i napušten'', kazao je Lovrić, navodeći da je ovo manifestacija gdje se građani okupe na druženju, roštilju, a atmosfera bude toliko dobra da se često i zapjeva.

''Ovo je manifestacija koja se organizira bez nekih govorancija, jednostavno jedan drugome možemo pružiti ruku, bez bučnih najava i govora i družiti se'', zaključio je Lovrić, pozivajući sve građane da dođu na druženje.

Inače, Ivanjski krijesovi običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, to jest 23. lipnja uvečer.

Kopirati
Drag cursor here to close