Muzeji

Italija remek djela daje u ruke stranaca

Kultura / Flash | 19. 08. 2015. u 06:30

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzeje u kojima se nalaze remek djela poput Michelangelovog Davida ili Botticellijeve Venere uskoro će voditi strani direktori, u sklopu napora vlade da modernizira "zastarjelo" upravljanje kulturnim ustanovama.

Nakon međunarodnog natječaja, ministarstvo kulture imenovalo je u utorak 20 novih ravnatelja najprestižnijih talijanskih galerija.

Sedmorica nisu Talijani, uključujući one koji će voditi muzeje Uffizi i Accademiju u Firenzi. U njima je izloženo Rođenje Venere, jedna od najpoznatijih slika na svijetu i Michelangelov mramorni David, prenosi Hina.

Cilj imenovanja je zaštita i promocija umjetničkog i arhitektonskog naslijeđa Italije čije je održavanje posljednjih desetljeća ugrožavalo loše vođenje i nebriga.

"Muzejski sustav je zastario. Njime vladaju neodgovarajući resursi i paralizirajuća pravila", rekao je dužnosnik ministarstva Paolo Barratta.

Među 20 novih menadžera je deset muškaraca i deset žena. Njemačka povjesničarka umjetnosti Eike Schmidt vodit će galeriju Uffizi, a britansko-kanadski arhitekt i dizajner James Bradburne milansku Pinacotecu di Brera. Nova direktorica Accademije je njemačka povjesničarka Cecile Hollberg.

Barrata je rekao da će se muzeji i dalje djelomično financirati javnim novcem, ali od novih se ravnatelja očekuje da prikupe dodatni novac iz privatnih izvora.

Kopirati
Drag cursor here to close