Svečano

Islamska zajednica otvara džamiju u St. Louisu

Kultura / Flash | 01. 04. 2017. u 10:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanost službenog otvaranja džamije i islamskog centra Nur u džematu St. Louis Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) bit će upriličena danas.

Ceremoniji će prisustvovati i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović s izaslanstvom Rijaseta IZ u BiH u kojoj su šef kabineta reisu-l-uleme Rifat Fetić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Razim ef. Čolić i direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. Mensur ef. Malkić.

Tim povodom reisu-l-ulema je jučer održao hutbu i predvodio džumu-namaz u toj najbrojnijoj bošnjačkoj zajednici u Sjedinjenim Američkim Državama.

''Raduju me vaša posvećenost zajednici i njenom dobru. Impresivna je vaša marljivost i dostignuća koja postižete. Entuzijazam koji vlada među vama je vidljiv na svakom koraku, kao i velika želja da uspijete'', poručio je, između ostalog u hutbi, ef. Kavazović članovima džemata Nur u St Louisu, prenosi MINA.

Reisu-l-ulema Kavazović je istakao i da je to druga hutba u SAD-u i druga džamija koju Bošnjaci i IZ u BiH otvaraju u ovom mjesecu. Prošlog tjedna u Lawrencevilleu (Atlanta), Georgia održana je svečanost otvorenja džamije i bošnjačkog centra "Sabur" kao i proslava dvadesetogodišnjice postojanja džemata.

Bošnjaci u St. Louisu su, prema svjedočenju svih relevantnih institucija, jedna od najbolje integriranih i najutjecajnijih zajednica u toj saveznoj državi.

Prvi val bh. građana došao je u St. Louis početkom 1990-tih, kao izbjeglice tijekom rata u BiH. U gradu je čak napravljena i replika sarajevskog Sebilja. Gradnju je financirala bosanska zajednica a svečano je otvoren povodom 250. rođendana grada St. Louisa.

Kopirati
Drag cursor here to close