Ubijanje kulture

ISIL umjetnine prodaje na crnom tržištu

Kultura / Flash | 13. 03. 2015. u 16:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) spalila je 1.500 povijesnih spisa u Iraku i prodala vrijedne asirske skulpture na crnom tržištu, priopćeno je iz Iračkog ministarstva turizma i antikviteta.

Qais Hussein Rashid, podtajnik u ovom ministarstvu, kazao je da se u provinciji Nineveh na sjeveru zemlje, koja je pod kontrolom ISIL-a, nalazi jedno od najvećih arheoloških nalazišta.

Borci ISIL-a nelegalno preturaju po ovim nalazištima i prodaju dragocjenosti koje pronađu, rekao je Rashid na simpoziju Vijeća ministara u Bagdadu pod sloganom 'ISIL: Neprijatelj čovječnosti, povijesti i civilizacije'', javlja Al-Jazeera.

Dodao je i da je ISIL raznio hram Ibn Al-Atheera deset dana nakon što je okupirao Mosul te hram poslanika Junusa, u kojem se nalaze važni asirski artefakti.

Naveo je i da su borci prodali asirske skulpture i uništili 1.500 rukopisa, izražavajući zabrinutost da bi ISIL mogao uništiti i druge znamenitosti Mosula.

Uništili džamiju u Mosulu

Ministar turizma i antikviteta Adel Shershab kazao je da je grupa uništila mnoga arheološka područja u Iraku.

Pozvao je 'prijateljske zemlje da se iskreno zauzmu za povrat ukradenih antikviteta'.
Istovremeno, aktivist iz Mosula je za Anadoliju rekao da su borci ISIL-a u ovom gradu uništili džamiju imama Ibrahima iz Osmanskog doba.

Aktivist, koji nije htio biti imenovan, dodao je da su postavili mine u džamiju i raznijeli je iz daljine, a kasnije su buldožerima i mašinama uništili ono što je ostalo od vjerskog objekta.

ISIL od ljeta prošle godine uništava arheološke, civilizacijske i kulturne znamenitosti na područjima koja su pod njegovom kontrolom, pogotovo u gradu Mosulu.

Podsjetimo, ova ekstremistička grupa uništila je veliki broj svetišta, uključujući muslimanska, kako bi eliminirala ono što je po njihovom mišljenju hereza.

Izazivanje međunarodne zajednice

Iračko ministarstvo turizma i starina početkom ožujka je objavilo kako smatra da islamisti na ovaj način izazivaju međunarodnu zajednicu.

UNESCO je tada osudio uništavanje arheološkog nalazišta Nimrud na sjeveru Iraka i nazvao ga "ratnim zločinom" zbog kojeg se obratio Ujedinjenim narodima.

''Ne možemo šutjeti. Namjerno uništavanje kulturne baštine predstavlja ratni zločin i zbog toga pozivamo sve političke i vjerske dužnosnike u regiji da ustanu protiv ovog novog barbarstva'', napisala je u priopćenju generalna direktorica Irina Bokova.

Poziv na daljnej uništavanje

Također, islamisti su pozvani da unište egipatske piramide i sfinge. Naime, muslimanski propovjednik iz Kuvajta pozvao je na uništenje najvećih simbola Egipta, piramida i Sfinge, navodeći da je vrijeme da se uništi faraonska baština.

Iako antički monumenti nisu religijska, već kulturna i povijesna mjesta, ona moraju biti uništena. Muslimani ih moraju uništiti. Tako će se staviti točka na slike obožavanja faraona", naveo je Al Kandari za dnevnik Al-Vatan

Kopirati
Drag cursor here to close