zarađuju

ISIL razbijao bezvrijedne kopije - originalni kipovi su u Bagdadu

Kultura / Flash | 28. 02. 2016. u 10:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snimka kako pripadnici ISIL-a razbijaju kipove u museju u Mosulu, preplavila je društvene mreže, ali to nije cijela priča. Ispostavilo se da su kipovi koje su razbijali uglavnom prilično bezvrijedne kopije, piše mi2.

Prema pisanju Reutersa, ISIL rijetko uništava skupe antikvitete, i radije ih prodaje kolekcionarima.

Chanell4 je objavio da se zapravo radi o kopijama kipova. Mark Altaweel iz Arheološkog Instituta ustvrdio da je većina kipova kopija: 'Na snimci možete vidjeti željezne šipke u kipovima. Originalni kipovi nemaju željezne šipke.'

ISIl zapravo prodaje rijetke arheloške primjerke kako bi se financirao

Eleanor Robson iz Britanskog Instituta za studije u Iraku tvrdi da je većina umjetnina još ranije prebačena u muzej u Bagdad kako bi ih sačuvali.

Reuters je također objavio priču, pozivajuće se na Financial Action Task Force (FATF) izvještaj iz Francuske u kojem je analiziran način financiranja ISIS-a. Prema FATF, islamističke grupe moraju sada funkcionirati po Ponzi shemi, neprestano napadati i širiti teritorije kako bi obezbijedili dovoljno financijskih sredstava da bi mogli opstati na postojećoj teritoriji.

ISIL navodno, često prodaje rijetke umjetnine kolekcionarima u zapadnim zemljama, i to je već postala prilično ustaljena praksa. Osim novca kojeg dobijaju od prodaje umjetnina i arheoloških zbirki, ISIS se i financira prodajom nafte sa naftnih polja koje je zauzeo, kao i od pljački i oduzimanja imovine na svom području.

SAD i njeni saveznici nastoje spriječiti financiranje ISIL-a, pa su sve češća hapšenja u cijelom svijetu osoba koje se dovode u vezu sa financiranje ISIL-a, ali još uvijek nema efikasnijeg rješenja kako spriječiti da novac pristiže na područje samozvanog islamskog kalifata.

Podsjetimo, u studenom prošle godine izvještaj britanske televizije Channel 4 kako se u gradovima između Sirije i Turske pojavljuje čitava vojska krijumčara koji preprodaju vrijedne umjetnine kao što su novčići, nakit i statue.

ISIL se ranije izjasnio da prezire sve što ima veze s kulturnim nasljeđem, kao što je umjetnost, što su i pokazali preko svojih video snimaka, mada se čini da veoma profitira od njega.

Jedna osoba koja nadzire trgovinu umjetnina je za Channel 4 anonimno izjavila da kada god IS zauzme neko mjesto u kome ima umjetnina, točno znaju što trebaju uraditi.

Dodao je da IS također kontrolira arheološke iskopine, i igra ogromnu ulogu u iskopavanju antikviteta. Oni ljudima izdaju dozvole za iskopavanja, za koje plate određenu sumu Islamskoj državi.

Ideja aktivista je da razotkriju dvoličnost IS-a odnosno da pokažu da njeni glavni igrači uništavaju kulturno nasljeđe da bi na njemu zaradili.

Podsjetimo da je ISIL  u potpunosti uništio antički grad Palmiru koji obiluje spomenicima i grobnicama. ISIL kontrolira Palmiru od svibnja, kada je iz nje protjerao vladine snage, a zatim je minirao spomenike i povijesna zdanja. Ekstremisti su također digli su u zrak Zelenu crkvu u Tikritu, jednu od najstarijih kršćanskih crkava na cijelom Bliskom istoku. Također su uništili i dio stare džamije

Kopirati
Drag cursor here to close