Osmanović kod Bokove

Irina Bokova: BiH ima veliko bogatstvo kulturne raznolikosti

Ministar Osmanović razgovarao s direktoricom UNECSO-a Irinom Bokovom
Kultura / Flash | 02. 11. 2017. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je danas u Parizu s generalnom direktoricom UNESCO-a Irinom Bokovom o suradnji Bosne i Hercegovine i UNESCO-a te o najznačajnijim aktivnostima vođenim uz podršku Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

''U protekla dva mandata, koliko je Bokova bila na čelu UNESCO-a, upisali smo prvi element na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, Zmijanjski vez. Zahvaljujući pokroviteljstvu Irine Bokove, Bijenale suvremene umjetnosti u Konjicu izraslo je u izuzetan regionalni projekt kulturne suradnje u oblasti suvremene umjetnosti. Posebno cijenimo njeno razumijevanje i podršku regionalnom projektu nominacije stećaka za Listu svjetske baštine, na kome su sedam godina radile BiH, Srbija, Crna Gora i Hrvatska zajedno'', rekao je ministar Osmanović.

Informirao je sugovornicu da su Sarajevska Hagada i Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke upisane u Međunarodni registar Pamćenje svijeta, kao i da je ove godine Prašuma Perućica upisana na Tentativnu listu te da se radi na izradi nominacijskog fajla.

Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova naglasila je odličnu suradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-om. Posebno je istaknula bogatstvo kulturne raznolikosti Bosne i Hercegovine te značaj regionalne suradnje i dijaloga.

U razgovoru ministra Osmanovića s Irinom Bokovom izraženo je očekivanje da će kandidatura Bosne i Hercegovine za članicu Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a biti uspješna.

Ministar Osmanović boravi u Parizu gdje sudjeluje u radu Generalne konferencije UNESCO-a. Tijekom zasjedanja, trebalo bi da bude izabran novi direktor UNESCO-a nakon što je Irina Bokova obavljala tu funkciju u dva mandata.

Kopirati
Drag cursor here to close