Zanemaren spomenik

Indija uništava Taj Mahal

Indijski Vrhovni sud je u svibnju naredio Vladi da traži pomoć stranaca, kako bi riješili problem s bojom Taj Mahala, a sada je vlasti stavio pred izbor: ili obnoviti jedinstveni spomenik, ili ga jednostavno uništiti.
Kultura / Flash | 21. 07. 2018. u 23:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni sud Indije naložio je da se mauzolej Taj Mahal, najpoznatija indijska znamenitost, hitno obnovi ili uništi. Bijeli spomenik ljubavi u sjevernom indijskom gradu Agri mogao bi se srušiti, što je izazvalo nezadovoljstvo suda, koji je kritizirao Vladu zemlje za pasivnost i ravnodušnost prema tom arhitektonskom spomeniku.

Taj mauzolej iz 17. stoljeća, koji je Šah Džehan sagradio kao veličanstvenu grobnicu svojoj najdražoj ženi Mumtaz Mahal, godinama gubi sjaj, a na zidovima su se počele pojavljivati pukotine, što može biti povezano sa snižavanjem nivoa rijeke Jamuna, koja protiče pored mauzoleja. Presušivanje rijeke moglo bi dovesti ne samo do oštećenja mauzoleja zbog promjena u strukturi zemljišta, nego i do njegovog potpunog rušenja. Pored toga, raskošni mauzolej počeo je mijenjati boju zbog zagađenosti zraka i insekata koji ostavljaju fleke po njemu.

U posljednjih 30 godina zagađenost životne sredine i pogoršanje ekološke situacije uslijed rasta industrije i domaćinstava, imale su kritične posljedice za Taj Mahal, prenosi Sputnjiknews.

Vlasti su godinama zanemarivale upozorenja stručnjaka da Taj Mahalu prijeti uništenje. Nedavno je Vlada formirala specijalanodbor koji treba se pozabavi tim pitanjem, a vlasti su čak zatvorile i mnoge tvornice u blizini mauzoleja, ali se opća situacija nije promijenila — mermer je nastavio da gubi svoj sjaj.

Zbog rasta urbanizacije i industrijalizacije u Agri nivo zagađenja u okrugu je postao dva do tri puta veći od svjetskih standarda. U rijeku Jamunu se baca industrijski otpad, a također se tradicionalno rasipa i pepeo poslije kremacija.

Rojevi insekata ostavljaju žute, zelene i crne fleke na nekada blistavo bijelom spomeniku.

Spomenik se povremeno čisti specijalnom glinom, ali odvjetnik koji je slučaj iznio pred Vrhovni sud, tvrdi da se to ne čini dovoljno.

Indijski Vrhovni sud je u svibnju naredio Vladi da traži pomoć stranaca, kako bi riješili problem s bojom Taj Mahala, a sada je vlasti stavio pred izbor: ili obnoviti jedinstveni spomenik, ili ga jednostavno uništiti. Ako ovog puta ne dođe do reakcije dužnosnika, mauzolej će odlukom suda biti zatvoren za posjete.

Indijski biser“ donosi Indiji ogroman novac. Godišnje Taj Mahal posjeti najmanje pet milijuna ljudi, među kojima je i 200 tisuća stranaca. Zbog velikog broja turista u gradu Agra je otvoreno više od 200 tisuća radnih mesta, što čini osnovu ekonomije tog grada.

Da bi pokazao ozbiljnost svojih namera, Vrhovni sud Indije objavio je da će se od 31. srpnja 2018. godine „o slučaju Taj Mahala“ redovno čuti, ako ne i svakodnevno.

Taj Mahal je uvršten na Unescovu listu spomenika Svetske baštine i opisan je kao „dragulj islamske umetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-dela svjetskog naslijeđa“.

Legenda kaže da je monumentalni mauzolej, od čistog bijelog mermera optočenog poludragim kamenjem, izgradio mogulski car Indije Šah Džahan u znak sjećanja na svoju treću ženu Mumtaz Mahal, koja je umrla dok je rađala njihovo četrnaesto dete, kćerku Gauharu Begum. Neposredno pre svoje smrti, ona je zatražila od Džahana da sagradi mauzolej koji će biti vječni spomenik njihove ljubavi, kakav svijet do tada još nije vidio.

Gradnja je počela oko 1632. i završena je 1653. godine, a uključivala je tisuće umjetnika i radnika. Na njemu je radilo oko 20 tisuća ljudi, a korišteno je preko tisuću slonova za transport građevinskog materijala.

Taj Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinira elemente persijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova.


Kopirati
Drag cursor here to close