Nešto drugačije

Imamović u Mostaru predstavio projekt SevdahLab

Kultura / Flash | 16. 11. 2014. u 21:58 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom vikenda u Mostaru na MWMF-u, u Clubu 'Aleksa', visoko etablirani umjetnik Damir Imamović briljirao je sa SevdahLab-om. Podsjećanja radi, SevdahLab je projekat nastao kao posljedica istraživanja o porijeklu sevdalinike, njenom razvoju i estetici. Poslije "Centara za kulturnu dekontaminaciju" u Beogradu, Loyolla University i "The Old Town School of Folk Music" u Chicagu, Beča itd., SevdahLab po prvi put u Mostaru.

Sudionici radionice naprosto su upijali svaku Imamovićevu riječ, koji je osim velikog znanja pokazao i animatorske vještine. "Rado sam se odazvao pozivu produkcije MWMF-a, posebno zato što je Mostar usko vezan sa sevdalinkom. Inače, sva moja istraživanja uokvirena pod kapom SevdahLab-a trebalo bi da postanu konstantna, putujuća radionica u kojoj će se svi nalazi re-kontekstualizirati, ulaziti u nove spojeve i oplođavati se novim idejama, koje bi mogle proizvoditi umjetničku formu 'sevdah', suočavajući je s novim pitanjima, drugim tradicijama, i novim uvjetima umjetničkog rada.

Zato su veoma bitni i festivali koji njeguju razvoj, edukaciju i otvaraju mogućnosti uz stvaranje uvjeta za dijeljenja i razmjenu mišljenja i saznanja sa prijeteljima, kolegama, studentima, glazbenicima", za Bljesak.info kazao je Damir Imamović. Zahtjevna publika Mostar World Music Festivala naviknuta na novo i drugačije, što je svakako i ova jedinstvena radionica SevdahLab, nije ostala razočarana. Što više, nije krila zadovoljstvo.

"Odgovornost prema publici je naša moralna obaveza. Čak i da želimo ne možemo prekinuti sa festivalom, jer ga publika očekuje, isto kao i izvođači iz gotovo cijelog svijeta. I to je jedan od najvećih efekata ovog složenog projekta. Što se tiče Damira Imamovića, on je jedan od najkompletnijih javnih ličnosti na ovim prostorima. Vizionar, intelektualac, kreativac, aktivista, čovjek sa jakim osobnim stavovima i jedno vrlo vrijedno biće.

Jako mi se dopada njegova svestranost, znanje i sposobnost prenošenja znanja. Uz to naprosto fascinira lakoća sa kojom sve to radi. Cijenim njegov pristup temama kojima se bavi. Moje mišljenje dijeli i naše Umjetničko vijeće tako da smo jednoglasnom odlukom pozvali Imamovića", rekla je Aleksandra Savić direktorica MWMF-a.

"Svjedoci smo skrnavljenja sevdalinke i njenog praktično deplasiranja iz komercijalnih poriva hiperprodukcije. Obzirom da je sevdalinka naša tradicija, istraživanja i poruke Damira Imamovića vrlo su bitna i potrebna. Njihova vrijednost u ovakvim vremenima je u stalnom porastu. Drago mi je što je to odaziv sudionika i potvrdio", dodaje Savić.

Kopirati
Drag cursor here to close