18.kolovoza

Mostar domaćin još jednom Gypsy Festivalu

Na ovogodišnjem festivalu po prvi put predstavit će se „Manouche Rouge“ (Crveni Cigan) iz Velike Britanije.
Kultura / Flash | 14. 08. 2018. u 12:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Art kuća iz Mostara, u suradnji sa Viktorom Obsustom i OKC Abrašević, organizira III Mostar Gypsi festival koji će se održati 18. kolovoza u 21 sati u OKC-u Abrašević. 

Na ovogodišnjem festivalu po prvi put predstavit će se „Manouche Rouge“ (Crveni Cigan) iz Velike Britanije. 

Manouche Rouge je glazbena grupa koja izvodi zapadnoeuropsku cigansku glazbu u stilu Djanga Reinhardta, strastveno i s velikim kontrastima u brzini i ritmičkim stilovima. 

Posjetitelji će imati priliku čuti ih u novom sastavu s članovima Hot Club of Belgrade, pod umjetničkim vodstvom glazbenika iz Srbije Viktora Obsusta, koji živi i radi u Londonu. 

Manouche Rouge čine: Viktor Obsust (kontrabas), Branko Mačić (gitara), poznati gitarista iz Beograda, Nebojska Pesić (ritam gitara) i Toby Medland (violina), koji je studirao klasičnu violin i kompoziciju na Junior Royal College of Music u Londonu. 

Inače glazbeni pravac gypsy jazz, koji se još naziva i manouche jazz i gypsy swing je „oživio“ gitarista (Jean) Django Reinhardt (23.01. 1910. – 16.05.1953.) porijeklom iz Belgije. 

Django Reinhardt je bio poznat po kombiniranju "tamnije", romske melodioznosti s tzv. "swingerskom” artikualcijom sviranja karakterističnom za to razdoblje. 

III Mostar Gypsi festival podržala je Misija OESS-a u BiH.


Kopirati
Drag cursor here to close