Mostar

Iftar ispod Starog mosta okupio mlade iz BiH

Kultura / Flash | 02. 06. 2017. u 20:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iftar mladih koji se u organizaciji Info-servisa za mlade Medžlisa islamske zajednice Mostar tradicionalno priređuje u gradu na Neretvi, večeras na platou ispod Starog mosta okupio je oko 600 studenata i srednjoškolaca iz Mostara i cijele Bosne i Hercegovine, javlja agencija Anadolija.

Koordinator za mlade pri Medžlisu Islamske zajednice Mostar, Arnel Demirović, je naglasio kako je večerašnji Iftar ispod Starog mosta organizirao Info-servis za mlade Medžlisa Islamske zajednice Mostar po treći put zaredom.

"Ovo je treći po redu tradicionalni Iftar ispod Starog mosta, koji se organizira svake godine za mlade grada Mostara, ali i drugih gradova. Večeras su ovdje s nama mladi iz Konjica, Jablanice, Prozora, Stoca, Čapljine, Sarajeva i Srednje Bosne", kazao je Demirović za Anadolu Agency (AA).

Zadovoljstvo što su mladi učinili da ovaj iftar preraste u tradiciju, istaknuo je i glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić.

"Smisao posta i iftara jeste odgoj čovjeka i zbližavanje ljudi i međusobno razumijevanje. Ono što jeste bogobojaznost. Kao suština i srž posta uz zajedničko dijeljenje iftara, ojača se ta bogobojaznost, razumijevanje drugog i drugačijeg, a opet se to najbolje manifestira kroz jedinstvo i kroz zajedništvo", kazao je Cikotić za agenciju Anadoliju.

Mladi ovdje, kako naglašava, pokazuju silnu ljubav prema svojoj vjeri, ali i prema svojoj domovini i prema svome gradu .

"Oni odvajaju svoje vrijeme i svoj komoditet. Ovdje su da pokažu svoju snagu volje, vjere i želju za jednom organiziranijom, čvršćom, ljepšom i sigurnijom budućnosti", kazao je Cikotić. Naglasio je da upravo ambijent Stare gradske jezgre u Mostaru večeras o tome najbolje govori, činjenicom da se na omladinskom iftaru okupilo više stotina mladih iz čitave države te družilo u posebnom duhu uz neizostavan muzički dio tradicionalnih ilahija.

Kopirati
Drag cursor here to close