Ljubuški

I ove godine zanimljiv program proslave Sv. Stjepana na Hardomilju

Kultura / Flash | 26. 07. 2013. u 11:56 J.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prigodi slavlja nebeskoga zaštitnika svetoga Stjepana i ove se godine Ljubušaci pripravlju trodnevnom duhovnom obnovom u organizaciji Župe i samostana na Humcu, a prigodan kulturni program na velikom platou pred grobljem i u Zavičajnom dom u sklopu proslave već sedmu godinu organizira odbor pod vodstvom MZ Hardomilje i uz podršku udruge Staro Hardomilje.

Duhovna priprava za taj susret i sam blagdan počinje u srijedu 31. srpnja svetom misom koju predvodi fra Slaven Brekalo.

Program trodnevnice započinje krunicom koju predmole mladi Hardomiljčani i ispovijedi u 18:30, a misa je u 19 sati. U 20:30 sati je otvaranje izložbe Ane i Antonie Tolić te predstavljanje knjige Ane Tolić "Život na gredi“ u Zavičajnom domu na Starom Hardomilju.

U četvrtak 1. kolovoza, misu predvodi fra Nikola Rosančić, a nakon mise slijedi blagoslov etno zbirke – "Stojna kuća“ u Zavičajnom domu.

U petak 2. kolovoza, na uočnicu blagdana sv. Stjepana misu ima fra Tomislav Sablje, a nakon mise na platou pred grobljem dramu "Diva Grabovčeva" po scenariju Ivana Aralice i fra Blage Karačića izvodi HKUD Hrvatska sloga iz Prozora-Rama.

Ovom se dramom o djevojci koja je radije poginula nego podlegla napastovanju nemilog turskog nasilnika želi potaknuti mladost da razmišljaju o časti i poštenju kroz lik Dive koja je simbol vjere i vjernosti, vjere u Boga, i vjernosti svojemu narodu.

Na sami blagdan, u subotu 3. kolovoza,nmisno slavlje predvodi fra Josip Vlašić, duhovni asistent Frame i Franjevačkog svjetovnog reda u Hercegovini, a liturgijsko slavlje uveličat će zbor sv Kate iz Ljubuškog.

Nakon misnog stavlja nastupit će HKUD Hardomilje i gostujući HKUD-ovi te druženje Hardomiljčana uz bogat kulturno zabavni program. Druženje uz jelo i piće u ponudi svadbenog salona "Ohio" svirkom uživo popratit će Tamburaški sastav ''Geraši'' iz Čapljine.

Duhovna priprema u organizaciji Franjevačkog samostana i župnog ureda Humac odvija se u prije 15 godina završenoj hardomiljskoj područnoj crkvi – kamenoj ljepotici.

Sve se to događa u starom dijelu sela - na brdu sa kojega su se zbog zaobilaženja u elektrifikaciji koja se tada provodila, Hardomiljčani spustili i napravili nove kuće u podnožju brda uz plodno polje pokraj rijeke Trebižat.

Kopirati
Drag cursor here to close