knjiga Romana Leljaka

'Huda jama – strogo čuvana tajna' predstavljena u Tomislavgradu

Kultura / Flash | 02. 02. 2016. u 08:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Huda jama – strogo čuvana tajna', knjiga Romana Leljaka, nekadašnjeg vojnog protuobavještajca koji se od napuštanja bivše JNA 1988. godine bavi istraživanjem djelovanja UDB-e od 1945. do 1990. Godine, predstavljena je u prepunoj dvorani županijske skupštine predstavljena u Tomislavgradu.

Nakon pozdravne riječi predsjednika Matice hrvatske Tomislavgrad, Mate Kelave, u programu predstavljanja knjige uz autora, slovenskog novinara i istražitelja Romana Leljaka, sudjelovalo je još i Zdravko Vladanović, glavni tajnik Hrvatskoga nacionalnoga etičkoga sudišta.

Leljak je u svojoj knjizi govorio o teškim zločinima koji su se dogodili po završetku Drugog svjetskog rata (od 25. svibnja do 15. lipnja 1945.) u rudniku Huda jama (Slovenija). U tom mjestu nalazi se i istoimeni rudnik u sklopu kojeg postoji rudarsko okno 'Sveta Barbara', koje je godinama bilo zazidano, a krilo je posmrtne ostatke oko 3.000 žrtava različitih nacionalnosti, a među kojima je bilo najviše bilo Hrvata(oko 2 000). Naglasio je kako je dolaskom demokracije početkom devedesetih godina UDBA uništila većinu dokumenata iz kojih bi se mogao utvrditi identitet ubijenih no dijelovi dokumenata su sačuvani, a među njima je i ime jedne osobe iz Tomislavgrada – Pere Petrović iz Bukovice, rođenoga 1920. godine.

O knjizi je potom govorio Zdravko Vladanović, tajnik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, analizirajući kao pravnik kroz ovu vrijednu knjigu zločin u Hudoj jami s pravnog, društveno-političkog i moralno-etičkog gledišta.

Kopirati
Drag cursor here to close