Svečana akademija

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost na jasan način definira ono što jeste BiH

Kultura / Flash | 23. 06. 2015. u 12:15 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečana sjednica u povodu prve godišnjice osnivanja Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH upriličena je danas u Mostaru, a otvorio ju je prigodnim govorom i referatom predsjednik akademik Jakov Pehar.

Govoreći o onome što je za godinu dana postignuto, predsjednik Akademije Jakov Pehar kazao je, uz ostalo, kako su u proteklom periodu formirani razredi te da, osim 21 člana, kojeg su odabrali na osnivačkoj skupštini, danas imaju i pet-šest suradnika u raznim razredima.

''Uspjeli smo organizirati i formirati razrede, imamo ukupno šest razreda koji su podijeljeni po svojim oblastima, i već smo načeli prijedloge programa rada u smislu organizacije nekih simpozija, kongresa i drugo'', kazao je Pehar.

On je dodao kako je institucija uredno registrirana te da su napravljeni svi pravilnici i odluke onako kako to obvezuje Zakon o javnim ustanovama.

''U našem narodu postoji potreba da radimo posebice kada je u pitanju znanost, kultura, obrazovanje i umjetnost. Grad Mostar je poznat po tome i mi moramo podići tu razinu na malo veću stepenicu i s malo više sadržaja. U svoj različitosti naroda BiH, sve ono što smatramo da je na crti zajedništva pretočimo u zajednički interes - eto to je poruka Akademije'', istaknuo je Pehar u izjavi za novinare.

Član HAZU-a u BiH Josip Muselimović kazao je kako je cilj Akademije zaštita kulturnog identiteta naroda iz kojeg izlazi, ali jednako tako i uvažavanje i poštovanje kulturnog identiteta svih drugih naroda, istakavši da je akademija duhovni parlament jednog naroda.

Član HAZU-a BiH Dragan Čović kazao je kako Akademija za BiH znači mnogo te da ona na jedan jasan način definira ono što jeste BiH.

''Svaka društvena zajednica u svijetu svoj identitet, kulturnu, društvenu i svaku drugu baštinu koju veže za svoj potencijal upravo na neki način štiti kroz svoju akademiju znanosti i umjetnosti, bez obzira kako je organizirao u kojem formatu, tako da smatram da je time i hrvatski narod u BiH, s tog aspekta, dobio posebnu legitimaciju'', naglasio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close