80 godina od rođenja

Hommage Šabanu Bajramoviću: Kralj romske glazbe, veliki čovjek i umjetnik

Kultura / Flash | 17. 04. 2016. u 17:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osamdeset godina od rođenja Šabana Bajramovića, najpoznatijeg interpretatora romske glazbe, u sarajevskom Kamernom teatru 55 je obilježena izložbom slika, okruglim stolom, dokumentarnim filmom "Šaban“, te koncertom romske glazbe "Crna mamba“ .

O romskoj glazbi i s posebnim osvrtom na glazbu Šabana Bajramovića govorili su sudionici okruglog stola, direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, muzikologinja Vesna Andree-Zaimović, zatim Dervo Sejdić, Vesna i Dragoljub Acković, Radiša Sarić, Ivan Lalić, Dragi Šestić.

''Ovaj događaj slavi rođenje, a ne odlazak Šabana Bajramovića koji je prije svega bio veliki umjetnik, pa veliki čovjek, a veliki umjetnici treba da budu na mjestu gdje se događa umjetnost. Zato smo sve organizirali u Kamernom teatru 55 jer je kazališna umjetnost, pored ostalog, u svom biću i muzička umjetnost'', kazao je ovom prilikom Hadžihafizbegović.

Vesna Andree-Zaimović je, govoreći o glazbi Šabana Bajramovića, kazala da je on obilježio glazbu cijelog Balkana te da ga treba vrednovati onako kako je bio njegov nadimak "Kralj romske glazbe“.

Dodala je da je bio rodonačelnik podžanra romske glazbe, a to je balkanska romska glazba i svojom osobnošću je zastupao trendove ne samo u romskojglazbi, nego i šire te je bio slušan u cijelom svijetu.

''U njegovoj velikoj ostavštini možemo primijetiti utjecaj različitih romskih glazbi, od Indije do Španjolske, iz svakog od tih podžanrova on je izvukao nešto najbolje i osmislio svoj stil. Stoga su ga vrednovali svi, ne samo ljubitelji narodne glazbe, nego i ljubitelji jazza, rock glazbe, što znači da je njegova glazba bila univerzalna'', istaknula je ona.

Reditelj dokumentarnog filma "Šaban“ Miloš Stojanović je proveo oko tri godine istražujući i snimajući jedinstveni i neponovljivi život i rad najpoznatijeg interpretatora i autora romske glazbe.

Film daje jedinstveni uvid u genij i ekscentričnost ovog izvođača, autora i nadasve umjetnika. Film je prvi put prikazan 2007. godine.

Koncertu romske glazbe večeras će nazočiti i glazbenik Goran Bregović.

Kopirati
Drag cursor here to close