Cultureshutdown

Hoće li biti izgubljeno kulturno-povijesno blago BiH?

Kultura / Flash | 11. 09. 2012. u 13:45 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Platforma Cultureshutdown.net poziva bh. javnost da se aktivno uključi u rješavanje krize u kojoj se nalaze institucije kulture BiH (sedam institucija kulture ‘“od državnog značaja“, ali i mnoge druge), s ciljem očuvanja kulturno-povijesnog blaga u vlasništvu svih naroda BiH, i iznalaženja novog, modernog načina funkcioniranja ovih institucija.

Članovi Platforme Clutreshutdown.net smatraju da je nedopustivo dalje ignorirati propadanje građe koja se čuva u ovim institucijama, ignoriranjem rješavanja pitanja njihovog pravnog statusa i budućeg načina djelovanja.

Specifični ciljevi Platforme su, prema riječima dr. Azre Akšamija, profesorice s Massachusetts Institute of Technology (Boston, SAD) i jednog od osnivača Platforme da na sistematičan utvrdi status quo, njegove uzroke i posljedice, da ih izloži na jednom mjestu - web-stranici Platforme, da ka globalnoj javnosti pošalje jasnu poruku o postojećoj krizi, i da pozove intelektualce i širu javnost u BiH i svijetu na aktivno uključenje u njenom rješavanju.

''Budući da, kako stvari stoje, politika nije uspjela riješiti ovo pitanje, na građanima je da se organiziraju i poduzmu akciju u smjeru rješavanja krize. Vjerujem da upravo mi - umjetnici, akademski i kulturni radnici, te aktivisti- možemo značajno doprinijeti rješavanju ovog pitanja tako što ćemo pozvati na debate i nove forme dijaloga o budućem suživotu u regiji.

Ovaj dijalog može se ostvariti samo kroz zajedničku, otvorenu, transparentnu i inkluzivnu akciju, te stoga pozivamo svakoga tko je zainteresiran da nam se pridruži i doprinese nalaženju rješenja.'' - kaže Akšamija.

Suosnivač Platforme Jeff Spurr, rukovoditelj projekta Bosnia Library Project, 1996-2005, naglašava da koliko god kompleksni i višeslojni bili uzroci krize institucija kulture, i koliko god pojedinačni stavovi u vezi njenih političkih, ekonomskih ili programskih korijena nerijetko bili međusobno oprečni, može se svima dogoditi da se uskoro suočimo s jednakim, tužnim ishodom: da zbog nemara i propadanja zauvijek budu izgubljeno kulturno-povijesno blago Bosne i Hercegovine od neprocjenjive vrijednosti, koje svjedoči o dugogodišnjoj povijesti suživota na ovim prostorima.

Cultureshutdown.net je u julu i kolovozu 2012. pokrenula proceduru “Mapiranje statusa quo” razgovorom s predstavnicima sedam institucija kulture BiH, te njihove stavove prikazala u okviru sažetka o postojećoj krizi, njenim uzrocima i posljedicama, i pokrenula inicijativu za predlaganje rješenja budućeg načina funkcioniranja ovih institucija.

Vlastiti problem institucije kulture vide problem u neriješenom statusu i neočitovanju države Bosne i Hercegovine o njima od potpisivanja Daytonskog sporazuma do danas, što blokira njihov radu i onemogućava im planiranje i razvoj.

Iako se slažu da postoje i problemi druge prirode, među kojima i strukturalne, ove institucije tvrde da će se ‘sva ostala pitanja moći riješiti tek nakon što bude riješeno pitanje statusa’.

Web-stranica Platforme svakodnevno objavljuje novopristigle komentare intelektualaca različitih profila iz cijele BiH.

Platforma Cultureshutdown.net osnovana je u siječnju 2012. godine na inicijativu grupe akademskih radnika, muzeologa, umjetnika, knjižničara i drugih kulturnih aktivista, koji žive u BiH i drugim zemljama Balkana, Sjedinjenim Američkim Državama, zemljama zapadne Europe s ciljem ‘snimanja’ i analize problematike bh. institucija kulture i pokretanja javne diskusije o toj problematici, njenim izvorima i uzrocima, te načinima za njeno rješavanje, kao i modalitetima budućeg postojanja i rada institucija.

Cultureshutdown.net je globalna i nezavisna mreža znanstvenika koji djeluju na volonterskoj osnovi, nije povezana ni sa jednom vladinom institucijom, niti političkom strankom.

Članstvo u ovoj mreži otvoreno je za sve pojedince bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili državnu pripadnost.

Prijedlozi, ideje i komentari mogu se postaviti na web stranici www.cultureshutdown.net.

Kopirati
Drag cursor here to close