Nakladnička djelatnost

HKD Napredak Ljubuški: Očuvati baštinu kroz pisanu riječ

U Ljubuškom u Hercegovini često je znala biti organizirana godišnja Napretkova zabava, sijelo ili igranka, što se može iščitati iz povijesnih novinskih priloga.
Kultura / Flash | 31. 07. 2020. u 13:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za razliku od podružnica čija se djelatnost ogleda u uspješnom njegovanju folklora ili različitih vidova izvorne glazbe, za podružnicu Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak u Ljubuškom kroz ovih desetak godina posebno je značajna pisana riječ, odnosno nakladnička djelatnost, izjavila je predsjednica te podružnice Ivana Barišić.

Podružnice

U prvom desetljeću od osnutka HKD Napredak osnovane su podružnice tog društva u nekoliko većih gradova Bosne i Hercegovine, poput Tuzle ili Mostara. No, među brojnim podružnicama bilo je i mnogo onih koje su bile osnovane u manjim mjestima u kojima su Hrvati s istom željom - pomagati i poticati obrazovanje hrvatskog puka te općenito promicati hrvatsku kulturnu baštinu i novo kulturno stvaralaštvo. Tako je u Ljubuškom u Hercegovini često znala biti organizirana godišnja Napretkova zabava, sijelo ili igranka, što se može iščitati iz povijesnih novinskih priloga.

Premda se autori u ovom razilaze, jer nije ostao pisani trag kad je podružnica HKD-a Napredak u Ljubuškom zapravo utemeljena, može se reći kako je to svakako bilo prije 1908. godine. Naime, u toj vrlo važnoj godini za povijest Bosne i Hercegovine, u kojoj je naša zemlja anektirana Austro-Ugarskoj monarhiji, car Franjo Josip I. izrazio je zadovoljstvo zbog toga što su članovi Napretka u Ljubuškom dali podršku te očitovali vjernost, odanost i lojalnost u povodu proglašenja aneksije. S Drugim svjetskim ratom stanje se promijenilo, te je podružnica Napretka u Ljubuškom prisilno prestala s radom.

Početak obnove

Početak dugotrajne obnove Podružnice Napretka u Ljubuškom zabilježen je već 12. siječnja 1991. godine, kad je za predsjednika inicijativnoga odbora bio izabran Alfred Petrović, a članovi tog odbora bili su prosvjetni djelatnici, doktori i drugi visokoobrazovani građani. Na tom popisu ističe se i ime fra Žarka Ilića, svećenika Hercegovačke franjevačke provincije, koji je dakle od samog početka poticao obnovu Napretka u Ljubuškom.

Ipak, do obnove je došlo tek u siječnju 2009. godine, kad je u Ljubuškom održana obnoviteljska skupština. Za predsjednicu Podružnice u Ljubuškom tako je na skupštini 22. i 23. siječnja izabrana Ivana Barišić, koja ovu službu obnaša i danas.

Predstavljajući osobitosti djelovanja Napretkovaca koji gravitiraju u toj podružnici, predsjednica Barišić objasnila je glavne smjernice rada Napretka u Ljubuškom.

"Do danas se naša podružnica profilirala kao nositelj kulturnih događanja općine Ljubuški, a svoje aktivnosti temelji na očuvanju povijesnih, etničkih, kulturnih i ostalih duhovnih vrijednosti Hercegovine i Ljubuškog prije svega. Istovremeno, svrha Društva je kulturno i prosvjetno djelovanje, ekonomsko jačanje i podizanje socijalne sigurnosti hrvatskoga naroda. U istom duhu ljubuška podružnica ogranizira izložbe, predstave, javne tribine, predstavljanja knjiga, tako da se kulturni zanos osjeća odmah od obnoviteljske skupštine", kazala je Barišić.

Kulturne aktivnosti ogledaju se u manifestacijama i događajima koje se umnažaju svake godine. Tako već u prvim godinama obnovljenoga rada Napretka u Ljubuškom upriličeno nekoliko različitih kazališnih predstava. Za simpatizere fotografije upriličene su foto-kolonije, nakon čega bi radovi bili izloženi za javnost. Kako tvrdi predsjednica Barišić, poseban je interes već 2010. godine izazvala izložba mostarskoga fotografa Ivana Kelave.

HKD Napredak / S proslave 10. obljetnice obnove Napretka u Ljubuškom (2019.)

Značajni projekti kulture

Prvi veliki, do danas najopsežniji projekt HKD-a Napredak u Ljubuškom započeo je 2011. godine pod naslovom "Napretkovi ljubuški dani".

"Već je prve godine ovaj projekt privukao pozornost i javnosti i umjetnika. Iste je godine ponovno upriličena foto-kolonija, zatim radionice za djecu s određenim stupnjem invalidnosti, a posebna likovna radionica organizirana je uz šum slapova Kravice za nadarene školarce. Bilo je te godine još izložbi slika, kazališnih predstava, a te je godine u Ljubuškom bila upriličena i sjednica Središnje uprave Napretka, čiji su članovi jedan vikend proveli u našem kraju", istaknula je Barišić.

Dodala je kako su svoje gostoprimstvo Ljubušaci ponovno iskazali 2015. godine, a i nedavno, kad su, 24. i 25. srpnja, članovi Središnje uprave Napretka redovnu sjednicu održali u Ljubuškom. Među njima je bila i predsjednica Podružnice Ljubuški koja je na povijesnoj Glavnoj izbornoj skupštini u lipnju 2019. godine ponovno izabrana za članicu Središnje uprave Napretka.

Barišić ističe da je za razliku od podružnica čija se djelatnost ogleda u uspješnom njegovanju folklora ili različitih vidova izvorne glazbe, za podružnicu Napretka u Ljubuškom kroz ovih desetak godina posebno značajna pisana riječ, odnosno nakladnička djelatnost.

"Do danas smo bili nakladnici i sunakladnici velikoga broja naslova. Posebno je velik broj knjiga s našom pomoću tiskan 2014. godine. Nastojali smo i u nastojanjima uspjeli da baš svake godine podupremo izdavačku djelatnost, posebno ako su autori knjiga prijatelji i podupiratelji Napretka", naglasila je predsjednica Barišić.

Mladi ljubuški Napretkovci

U listopadu 2017. godine oko 150 mladih Napretkovaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije sudjelovalo je na konferenciji mladih u Zagrebu. Namjera konferencije pod nazivom "Gradimo mostove" bila je jače povezati mlade te ih potaknuti na pisanje projekata, osnivanje sekcija i udruga društva, kao i aktivnu participaciju u lokalnim zajednicama. U sklopu konferencije održana je i osnivačka skupština mladih Napretkovaca u čemu i Ljubuški ima svoje predstavnike. Za dopredsjednicu mladih izabrana je Anamarija Nosić, a za članicu Upravnog odbora Ivana Šaravanja.

Osim toga, od aktivnosti na kojima sudjeluju mladi iz Ljubuškoga i drugih podružnica Napretka, ističe se i Ljetna akademija njemačkoga jezika. Svake se godine ona već 20-ak godina održava u organizaciji Glavne podružnice u Beču, a posljednjih godina koordinatorica te Ljetne škole upravo je predsjednica Podružnice Ljubuški Ivana Barišić.

"Brojni učenici i studenti naše općine, kao i cijele naše regije sudjeluju na istoj, čak i nekoliko godina zaredom. Posebno je brojna bila skupina Ljubušaka na ljetnoj akademiji 2018. godine, njih čak petnaest ljeto je provelo u austrijskoj metropoli. Inače, ovakav boravak u Beču nudi učenje jezika i upoznavanje s kulturnom baštinom Austrije te je nezaboravno životno iskustvo koje stvara nova poznanstva i prijateljstva", ističe Barišić te sa žaljenjem dodaje kako će zbog trenutne pandemije koronavirusa ta tradicija biti prekinuta te će biti odgođena 22. ljetna akademija njemačkoga jezika u Beču.

HKD Napredak / S Napretkove ljetne akademije u Beču

12 godina novoga Napretka

Podružnica HKD-a Napredak u Ljubuškom marljivo radi na očuvanju kulturnog identiteta i baštine Hrvata tog kraja. No pored uobičajenih koncerata, izložbi i predavanja, ističe se i nekoliko neobičnih izložbi. Tako je uz proslavu Dana općine Ljubuški u veljači 2018. godine u organizaciji HKD-a Napredak upriličena izložba papirnatih novčanica kolekcionara Viktora Grbavca. Samo godinu dana poslije, uz istu svečanost, obilježena je i 10. obljetnica obnove rada Napretka u Ljubuškom. Bilo je to u veljači 2019. godine, a trenutno traje već 12. godina od obnove Napretkove podružnice u Ljubuškom.

S tim u vezi, predsjednica Barišić zaključuje kako će Podružnica Ljubuški i dalje nastojati oplemenjivati lokalnu kulturnu scenu.

"Želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način podržali rad i aktivnosti našega Hrvatskog kulturnog društva Napredak tijekom naših prvih deset godina od obnove te se nadamo da će se uspješna suradnja u korist prije svega kako lokalne tako i šire društvene zajednice nastaviti i dalje", kazala je.

HKD Napredak / Članovi Središnje uprave Napretka 2019. godine

Stipendisti HKD-a Napredak

Predsjednica podružnice Napretka u Ljubuškom rado ističe jedan od plemenitih ciljeva ovoga društva još od njegova osnutka 1902. godine, a to je stipendiranje đaka i studenata. I ove je godine, uz preporuku predsjednika podružnice, bilo prijavljeno mnogo studenata.

"Poznato je kako su među našim stipendistima bili Vladimir Prelog, Gabrijel Jurkić, Nikola Šop i Ivo Andrić. Potpora iz fonda vrijednoj mladeži nije izostala ni za studente iz Ljubuškog", napomenula je.

Podsjećamo, za akademsku 2019. - 2020. godinu HKD Napredak izdvojio je oko 100.000 maraka za potporu mladima i studentima, nastavljajući dugu tradiciju podupiranja uspješnih studenata svih godina studija i različitih interesnih skupina.

O obljetnici Napretka u Ljubuškom

Posebnim trudom članova upravnoga odbora i Napretkovaca iz Ljubuškog 2019. godine obilježen je i jubilej obnove Napretkove podružnice. Deset godina Napretka svečano je proslavljeno 13. veljače 2019. godine u ljubuškom hotelu Bigeste.

Predsjednica Barišić tom je prilikom posebno zahvalila svim pojedincima i ustanovama koje su na bilo koji način potpomogli rad Hrvatskoga kulturnog društva Napredak u Ljubuškom.

Među gostima je bio i tadašnji načelnik Ljubuškoga Nevenko Barbarić, a nazočnima je prikazana prigodna video-prezentacija sa svim većim kulturnim događajima i manifestacijama iz desetogodišnje povijesti obnovljene Podružnice Ljubuški. Predstavljen je i 66. Napretkov godišnjak, a na kraju večeri predsjednica Barišić uručila je i posebne zahvalnice i priznanja za pomoć Napretku u Ljubuškom, priopćeno je iz HDK Napredak - Podružnica Ljubuški.

hkdnapredak.com / Mladi glazbenici na obilježavanju desete obljetnice Napretka u Ljubuškom
Kopirati
Drag cursor here to close